АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Експерти ще разследват катастрофата от понеделник

Снимка: БГНЕС

АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Експерти ще разследват катастрофата от понеделник | StandartNews.com

Експертно разследване с участието на чуждестранен специалист започва утре на мястото на катастрофата край Своге. Чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация Институтът за пътна безопасност ще търси причините за тежкия инцидент на пътя, който само преди две години е ремонтиран за 23 млн. евро. Това съобщи за БНР Диана Русинова от института.

"Ще имаме в нашия екип човек, който от дълги години работи в сферата на пътната безопасност в Австралия. В екипа ще бъде и господин Богдан Мирчев, който е бивш шеф на КАТ и е бил един от водещите експерти по разследване на най-тежките пътно-транспортни произшествия. Ще заснемем и участъка с дрон, не само този участък. Ние ще заснемем и други, които потенциално представляват риск", каза Русинова.

И тя, както и други експерти по-рано пред БНР, обясни, че въпросният пътен участък е в лошо състояние: "Нашата проверка показа на много места компрометиран асфалт, нарушено пътно покритие и то само по-малко от две години, след като е приключен този ремонт. Липсващи знаци, на много места канавките са пълни с паднали камъни и не са почиствани от години. Има много храсти по пътя, които доста скриват видимостта и водата няма къде да отиде да се оттича. Тя съответно отива на платното. Едната от причините за този инцидент категорично е състоянието на пътя", Диана Русинова.

И от организацията "Българско обединение на шофьорите" посочват лошото състояние на пътя като вероятна причина за тежката катастрофа край Своге. В съобщение до медиите от обединението напомнят, че в края на миналия месец са изпратили писмо до министъра на регионалното развитие, с което да обърнат внимание за лошото сцепление на асфалта при завоите, недостатъчните ограничителни съоръжения и растителността, която пречи на добрата видимост.

Да не се прибързва със заключението, че състоянието на пътя е причина за катастрофата, призова експертът по организация и безопасност на пътното движение" проф. Румен Миланов, който е и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия: "Безспорно, движението е било в един силен валеж и най-вероятно пътната настилка е била покрита с воден слой, който още повече усложнява обстановката. Основният въпрос е с каква скорост е влезнал автобусът в тази хоризонтална крива с концентрация на пътно-транспортни произшествия и сигнализиране".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай