Учители на първолаци се видяха в чудо

Учители на първолаци се видяха в чудо | StandartNews.com

Преподаватели се връщат към старата програма заради хаоса с новия ред на буквите

Масово учителите в Добрич, поели първолаци от 15 септември, се връщат към старата програма за преподаване, споделиха педагози пред в. "Стандарт". Причината е, че новата система, която въведе образователното министерство, е пълен хаос.
Досега първолаците започваха обучението си с т.нар. предбуквен период, в който се учат да пишат елементи на букви - ченгелчета, бастунчета, чертички, обяснява преподавател в едно от добричките школа. Според новата програма децата трябва да усвоят в рамките на един учебен час два елемента - например луличка и бастунче. Учителите намират това за пълен абсурд, като добавят, че поне месец е необходим децата да се приучават на училищен режим. Т.е. че не трябва да стават в час и да не се разхождат, камо ли да научат два елемента в един час.

Не по-малко са критиките и за поредността при изучаване на буквите. Педагозите смятат, че няма никаква логика при корелативните двойки като б-п, д-т, в-ф първо да се учи беззвучната, а после звучната, като допълват, че децата първо трябва да се приучават да чуват и осъзнават звука. Учителите са категорични, че това не е реформа. Като най-голям абсурд педагозите определят факта, че учебната година е стартирала с нова програма, но със стари буквари, в които текстовете са изготвени на база изучените букви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай