Решено: Русия включва военна мощ в Сирия

Решено: Русия включва военна мощ в Сирия | StandartNews.com

Горната камара на руския парламент разреши на президента Владимир Путин да бъдат използвани в Сирия въоръжени сили на Русия. Това заяви пред журналисти ръководителят на кремълската администрация Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.

Съветът единодушно подкрепи предложението на държавния глава, отбеляза Иванов. Вече са взети решения по повод всички социални и финансови въпроси по осигуряването на съответния контингент от руските Военновъздушни сили, добави той.

По-рано Башар Асад е поискал военна помощ от Русия. Русия ще използва в Сирия само своите ВВС по молба на сирийския президент Башар Асад - "военната цел на операцията е единствено да се подкрепят от въздуха сирийските въоръжени сили в борбата им срещу "Ислямска държава", използването на /руските/ въоръжени сили на сухопътния театър на военните действия е изключено, уточни Иванов.

Операцията е ограничена по време, използваните видове оръжия не се огласяват, допълни шефът на президентската администрация.

"Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация", подчерта той. Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и "специфична информация", увери висшият служител.

Руското министерство на отбраната съобщи, че наскоро създаденият център в Багдад помага за координирането на въздушните удари и сухопътните войски в Сирия, предаде Интерфакс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай