Путин в Крим, Киев не пуска руски конвой (ОБЗОР)

Путин в Крим, Киев не пуска руски конвой (ОБЗОР) | StandartNews.com

Севастопол. Руският президент Владимир Путин пристигна на второто си официално посещение в Крим, докато руски конвой с помощи продължаваше да пътува към Украйна въпреки заканите на Киев, че няма да пусне камионите. След пристигането си в Севастопол Путин проведе съвещание с членовете на Съвета за сигурност на Русия в щаба на Черноморския флот, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно в сряда продължи напрежението около руския конвой от 300 камиона с помощи, за който Украйна има притеснения, че може да е претекст за нахлуване. Вътрешният министър на страната Арсен Аваков заяви, че Киев няма да допусне на своя територия конвоя. "Не е допустима на наша територия провокацията на циничния агресор", написа той. Премиерът в оставка Арсений Яценюк потвърди позицията на страната, като каза, че тя би приела помощ само от Червения кръст. Говорител на Червения кръст заяви, че разговорите около руската помощ продължават. Конвоят се очакваше да достигне украинската граница вечерта. САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони да бъдат проверени на границата.

60 загиват в бой всеки ден

Предполагаемият брой на убитите в конфликта в Украйна до 10 август е 2086 души, което е близо два пъти повече от броя на убитите 1129 души до 25 юли, обяви правозащитната агенция на ООН, предаде Ройтерс. "Това съответства на явна тенденция към ескалация", каза Сесил Пуи, говорителка на службата на върховния комисар на ООН за правата на човека. По думите й средно по 60 души дневно са загивали или са били ранявани в боевете в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти, започнали в средата на април.

Междувременно зам.-председателят на Руската Дума Владимир Жириновски предизвика огромен скандал. За тв канала "Россия 24" той заяви, че в случай на военен конфликт между Русия и Украйна Полша и прибалтийските страни ще "бъдат унищожени". "Прибалтика, Полша - те въобще са обречени. Ще бъдат пометени", казва Жириновски. Той също така добавя, че решение за началото на Трета световна война може да вземе само президентът Владимир Путин. И такова решение вече било взето, обяснява Жириновски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай