Камерън сравни Русия с нацистка Германия

Австралийският премиер Абът (вдясно) пък препоръчал на Путин да не се опитва да връща стара слава от времето на СССР

Камерън сравни Русия с нацистка Германия | StandartNews.com

"Една голяма държава тормози по-малка държава и то в Европа", коментира британският министър-председател

Канбера. Британският премиер Дейвид Камерън сравни Русия с нацистка Германия заради действията на страната в Украйна. Репликата му е ден преди разговорите му с руския президент Владимир Путин в рамките на срещата на Г-20 в Австралия.

„Руските действия в Украна са неприемливи. Трябва да сме наясно, с какво си имаме работа. Една голяма държава тормози по-малка държава и това се случа в Европа. Виждали сме последствията в миналото и трябва да се учим от уроците на историята, и да не допуснем събитията да се повтарят", коментира Камерън.

По думите му не може да има военно решение на кризата и санкциите срещу страната ще имат успех.

„Можете да видите какво се случва с рублата, какво се случва с финансовия пазар в Русия. Трябва да използваме санкциите като отговор на руските действия. Все още вярвам, че руснаците ще видят смисъла и ще осъзнаят, че трябва да позволят на Украна да се развива към свободна и независима държава", добави британският премиер.

По думите му, ако Русия предприеме положителни действия спрямо Украйна, санкциите може да бъдат премахнати, но ако продължи да „се държи лошо", те ще се увеличават.

Междувременно австралийският премиер Тони Абът обяви, че при разговори с Путин по-рано през седмицата, му е препоръчал „да престане да се опитва да възвръща стара слава".

„Едно от нещата, които се опитах да обясня на Путин, е, че Русия би била много по-привлекателна, ако се стараеше да бъде суперсила с фокус върху мира, свободата и благосъстоянието, ако се опитваше да е суперсила в сферата на идеите и ценностите, вместо да се опитва да възстанови някаква стара слава ото ерата на царизма или бившия СССР", коментира Абът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай