21:00 ч.

09.03.18

2 мин.

0

8

0

Горанов: България е готова за по-високи вноски в европейския бюджет

от редактор |

Горанов: България е готова за по-високи вноски в европейския бюджет

България е готова да подкрепи увеличаването на вноските на страните членки в бюджета на Европейския съюз, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който беше домакин на Конференция на високо ниво в София за следващата многогодишна финансова рамка на Съюза от 2020-2027 година, предаде БНТ.


Големият дебат за бюджета в ЕС е как ще бъде запълнена финансовата дупка, която ще отвори напускането на Великобритания, от близо 15 млрд. евро годишно и дали да се орежат разходите за кохезионната политика.


Само месец, след като България заяви, че не е обсъждала официално дали да даде съгласие за увеличаване на вноската, в крайна сметка финансовият министър Владислав Горанов потвърди тази информация. Страната ни е готова да подкрепи увеличението, което се обсъжда от Еврокомисията, за да не бъдат съкратени кохезионната, селскостопанската политика и други интеграционни инструменти на ЕС.


„За нас всички опции да преодолеем новите предизвикателства пред финансовата рамка са отворени. Споделяме позицията, изразена от някои държави, че с оглед запазването на кохезионната политика и общата селскостопанска политика, може да се наложи увеличение на вноските, в този смисъл ние сме готови да подкрепим едно подобно решение. Не сме правили някакви прецизни калкулации, но това, което се коментира като увеличение с около 10%, е постижимо за нашия бюджет на фона на ползите, които получаваме", заяви финансовият министър Владислав Горанов.


Европейската комисия вече представи три варианта за промяна в бюджета. Според два от тях, се предвижва орязване на парите за кохезионна политика за по-развитите страни членки, така че да останат пари за по-слабо развитите региони като Централна и Югизточна Европа. А третият - запазване на сегашните нива на инвестиции.
Ако се приеме последният вариант, логично изниква въпросът откъде ще дойдат парите. Една от идеите на ЕК е да се приложи подход 50:50 - което означава 50% съкращаване на средства при някои програми и 50% привличане на нови.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 05:55 · 14.03.2018
КАКВО СЕ ПРАВИ И КОГА НАЙ–СЕТНЕ ЩЕ СЕ НОРМАЛИЗИРАТ НАЙ–НИСКИТЕ ПЕНСИИ В ЕВРОПА ? КАК МОГАТ СПОКОЙНО ДА СПЯТ ГОРАНОВЦИ ИСИЕ ? Да се оставят всички политици да живеят един месец на една минимална пенсия !
Потребител · 05:44 · 14.03.2018
Готова ли е за увеличаване на пенсиите на възрастните хора ?????? безсрамно оставени най-ниски в Европа ????
Потребител · 15:05 · 10.03.2018
Prnsiite na bg oens. E sram posor sa gerb pravit. Po goranov laje 4e nama pari a sa polizaite 100 miliona isvadi ti s 169 lv jivesch li giranov ne te li e sram
Потребител · 08:27 · 10.03.2018
КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА Е СМЪРТОНОСНАТА ПРЕГРЪДКА НА ЗАПАДА..англия и се измъква,но гордий бочко народ ще пожертва,но хатъра на долчо-баварския пейзан-няма да скърши.Матросов бе,ама на амбразурата хвърля народа,еъ гиди....
Потребител · 08:20 · 10.03.2018
ШАЙКАТА -по антнчо тодоров- В БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ДА ДАВА ПАРИ ЗА ПОДГОТВЯНАТА ТСВ СРЕЩУ РУСИЯ, НО ДАЛИ Е ГОТОВ МТРЯЛА-бойкича- или ШИБАНИЯ НАРОД-по гъркомана,негов приятел-ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ГЛАДУВА,ДА УМИРА И ДА БЯГА И ДА СИ СПОМНЯ ЗА ЗА НАРОДНИЯ СЪД. ГОСПОД ЗАБАВЯ,НО НЕ ЗАБРАВЯ ДУПЕЩИТЕ СЕ НА ПОПОВЕТЕ ФАРИСЕЙ И ЩЕ ИЗГОНИ ОТНОВО ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА.
Ощетен · 07:03 · 10.03.2018
А готова ли е за сваляне на ТАВАНА НА ПЕНСИИТЕ които хората са заработили с честен труд и ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ ПОСТОЯННО ГИ КРАДЕТЕ С ИЗМИСЛЕНИ ОТ ВАС ЗАКОНИ?????
razbiratel · 06:59 · 10.03.2018
vajno e che Vladi e gotov s kohezionnata politika... snqh v zalata
x · 06:43 · 10.03.2018
А ГОТОВА ЛИ Е ЗА ПО-ВИСОКИ ВНОСКИ В ЗДРАВНОТО И ПЕНСИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ,ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СЛЕД ДЕСЕТИНА-ДВАДЕЕСЕТ ГОДИНИ...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент