Едната черна кутия на малайзийския самолет е непокътната

Едната черна кутия на малайзийския самолет е непокътната | StandartNews.com

Лондон. Едната черна кутия на малайзийския "Боинг", който падна над Донецк и се смята, че е свален, е в добро състояние и не е манипулирана. Това съобщи международната организация за гражданска авиация, чиито експерти участват в разследването на инцидента с полет МH 17. За момента е проучено устройството, записващо разговорите между членовете на екипажа по време на полета.

Експерти продължават работа по другата черна кутия, която записва параметрите на полета като скорост и височина. Информация за нейното състояние все още няма.

Непосредствено след самата катастрофа проруските сепаратисти в Донецк твърдяха, че те са прибрали устройствата и ще ги предоставят на международните експерти по съответния ред. В несъответствие с техните твърдения излизаха информации, че черните кутии са в ръцете на украинското правителство. След няколко дни преговори, вчера двете ключови за разследването устройства пропътуваха пътя от Украйна през ръцете на малайзийски авиоексперти, през Холандия и пристигнаха във Великобритания. Извлечената от тях информация ще бъде предоставена за целите на международното разследване на инцидента. 

Междувременно Русия настоява за открито и обективно разследване на катастрофата. Руски експерт ще пристигне във Великобритания, за да участва в разшифроването на записите на черните кутии, съобщи Москва.

САЩ: Повредите не са от ракета въздух-въздух

Повредите по частите от разбилия се в Източна Украйна малайзийски пътнически самолет Боинг 777 не съответстват на такива, които може да са нанесени от ракета "въздух-въздух". Това заяви на редовен брифинг зам. ръководителката на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни, че САЩ не може нито да потвърди, нито да отрече данните на руската страна, че до пътническия самолет е летял украински изтребител от типа Су-25, който би могъл да порази самолета с ракета "въздух-въздух". Снимки на останките от сваления малайзийски самолет обаче свидетелстват, че пораженията по тях не са от такава ракета, каза Харф.

Тя посочи, че според американската страна такива поражения може да нанесе ракета "земя-въздух".

Тя каза също, че по данни на американското разузнаване в зоната на катастрофата не е имало зенитно-ракетни комплекси "Бук" на украинските въоръжени сили. Според специалните служби на САЩ именно такъв сенитно-ракетен комплекс е използван за свалянето на малайзийския самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай