Боевете в Луганск и Донецк продължават с още жертви (ОБЗОР)

Боевете в Луганск и Донецк продължават с още жертви (ОБЗОР) | StandartNews.com

Американското разузнаване: Боингът е ударен по погрешка от опълченците

Опълченците в Източна Украйна са свалили 2 украински изтребителя Су-25 в Донецка област, съобщи говорителят на службата за антитерористични операции Алексей Дмитрашковски, цитиран от "Украинская правда". И двамата пилоти са катапултирали.

"Действително са свалени два украински бойни самолета в района на населеното място Саур-Могила", казва Дмитрашковски. Саур-Могила се намира на около 25 км от селцето Грабово, близо до което падна малайзийският самолет MH17 в четвъртък миналата седмица, отбелязва руският сайт Lenta.ru. "Обстоятелствата, при които те са били свалени, все още не са известни. Специален отряд работи на мястото, където са паднали", добави Дмитрашковски. Според руския тв канал LifeNews изтребителите били свалени от преносим зенитно-ракетен комплекс.
По-късно шефът на пресцентъра на украинската антитерористична служба Владислав Селезньов разказа повече детайли за случая. "Те са изпълнявали задачи за отбраната по границата на страната. След успешното им изпълнение бунтовниците са стреляли по нашите самолети от зенитно-ракетни комплекси. Въпреки че пилотите са провели противоракетни маневри, и двата самолета са били повредени и пилотите са катапултирали", казва Селезньов.

Сраженията край град Лисичанск, Луганска област, продължиха и в сряда, съобщи Националната гвардия на Украйна в профила си в Туитър, предаде РИА Новости. "Силите на Националната гвардия и Въоръжените сили продължават прочистването на град Северодонецк, Луганска област, сраженията продължават в близост до Лисичанск, край моста над река Северски Донецк", се казва в съобщението. Бойците на Националната гвардия уверяват, че са открили в Северодонецк гаубица, над 50 кг експлозиви, 15 фугасни снаряда и други боеприпаси. При артилерийски обстрел на Луганск от украинските сили през последното денонощие са убити трима души, а десет са ранени, съобщиха местните опълченци. Под обстрел попаднали редица квартали на града, нанесени са щети на няколко десетки къщи, а една е разрушена. Разбити са прозорците на няколко училища. Токът в част от града е прекъснат, включително в една болница. Без електричество са над 35 000 домакинства, а без вода повече от 4000. Разбити са и газопроводни тръби, при което над 300 домакинства са без газоподаване.

Междувременно бе съобщено, че според американското разузнаване полет MH17 може да е свален по грешка от лошо тренирани и обучени опълченци, предаде Франс Прес, като се позова на информация, предоставена от източник от разузнаването. Доказателствата сочат, че опълченците изстреляли ракета земя-въздух, за да свалят самолета, но още не е ясно кой "е натиснал копчето на пусковия механизъм", нито каква е националността му. Според разузнавачите ракетата SA-11 е била изстреляна след използване на радарна система, която дава на атакуващите непълни данни за това какво точно лети над тях. Подобни системи обикновено се свързвали с втори радар, който позволява на военните на земята да различат военен от цивилен самолет. Тъй като сепаратистите не разполагали с втори радар, може да са объркали малайзийския самолет за военен.

В същото време Русия предаде на ЕС всички данни на Министерство на отбраната за катастрофата на боинга, съобщи постоянният представител на страната в ЕС Владимир Чижов. По думите му, "засега няма никаква реакция" от страна на ЕС по предадените данни. "Такава имаше само от страна на САЩ и беше напълно предсказуема - те подложиха на съмнение данните. Това, разбира се, е тяхно право. Но ако те се съмняват, трябваше да покажат своите доказателства, което досега не са направили", добави Чижов.

Журналист: Украинци са свалили боинга, САЩ знаят

Полет 17 на Малайзийските авиолинии е свален над Източна Украйна от украински военни и САЩ знаят това. Това твърди разследващият журналист Робърт Пери, като се позовава на разузнавателни източници.
Според източниците на журналиста Вашингтон разполага със сателитни снимки от мястото на инцидента. На тях се виждала предполагаемата ракетна батарея, която е изстреляла смъртоносната ракета, поразила и свалила самолета. На снимките изглеждало, че батареята е под контрола на войници, облечени в униформи на украинската армия.

Все пак още нямало потвърждение дали наистина става въпрос за украински войници. ЦРУ не изключва възможността това да са представители на проруските сепаратисти, облечени в подобни униформи. Съществува и предположение, че войниците, изстреляли ракетата, са били недисциплинирани и вероятно пияни, тъй като на снимките се вижда нещо подобно на разпръснати бирени бутилки, обясняват източниците на Пери. Друга възможност е атаката да е дело на дезертирали украински войници.

Руски олигарси изтеглят капиталите си от Лондон

Крупни руски бизнесмени, приближени на президента Владимир Путин, са започнали да изтеглят свои капитали от Лондон. Това съобщи в. "Дейли Телеграф", като цитира официалния представител на премиера Дейвид Камерън.
Причина за тази трескава дейност е опасността Великобритания да въведе строги икономически санкции срещу руски граждани и компании, участващи в "подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

В отговор на въпрос дали руски олигарси изтеглят своите капитали от лондонските финансови пазари говорителят посочил, че "досегашните мерки спрямо отделни лица и компании от Русия са съпроводени от съществени изменения в циркулацията на паричните потоци в Европа, включително в Лондон. Няма съмнение, че това е така".
В четвъртък ЕС може да разшири списъка си със санкции срещу конкретни лица и компании от Русия.

Черните кутии пристигнаха на Острова

Черните кутии от полет MH17 на Малайзийските авиолинии, който се разби в Източна Украйна, са били предадени на Великобритания за експертни анализи, съобщи АФП. Записващите устройства са били доставени с централата на Отдела за разследване на въздушни катастрофи във Фарнбороу, югозападно от Лондон.

"Можем да потвърдим, че двете черни кутии от MH17 са доставени от холандския съвет по сигурността на Отдела за разследване на въздушни катастрофи във Фарнбороу за сваляне на данните", каза говорител на британското транспортно министерство.

По-рано кутиите бяха предадени от сепаратистите на малайзийски експерти, а след това на холандските власти, които ги пратиха за изследване на Острова.

Започна разпознаването на телата в Холандия

Останките на над 80 души липсват, може още да са на полето

Експерти започнаха разпознаването на останките от първите превозени до Холандия жертви на падналия малайзийски самолет. Идентификацията на общо 200 души ще отнеме месеци.

В сряда, ден на национален траур в Холандия, първият военен самолет "Херкулес С-130" с 40 дървени ковчега, който кацна в Айндховен, бе посрещнат от кралското семейство и премиера Марк Рюте. Малко след това кацна и вторият военен самолет с 50 ковчега. Звън на църковни камбани в цялото кралство почете в продължение на 5 мин паметта на жертвите. Знамената на обществените сгради в цялата страна бяха свалени наполовина. Както се знае, 193 от 298-те души, които загинаха при катастрофата, са холандски граждани.

Ковчезите с тленните останки бяха качени на самолетите за Холандия от курсанти на украинската военна авиация на летището в Харков след едноминутно мълчание.

Напълно възможно е на мястото, където падна малайзийският самолет от полет MH17, да има все още тела, заяви австралийският премиер Тони Абът. Той допусна, че телата, изложени на слънце, може би са обект на мародерство и се разлагат от жегата или се разкъсват от животни.

Срещу опълченците в Донецк пък бяха отправени нови обвинения - че са излъгали за броя тела, транспортирани от мястото на инцидента до Харков, където онзи ден пристигнаха влаковете с хладилните вагони. Бунтовниците и малайзийският представител, пътувал с единия от влаковете, твърдят, че там е имало 282 тела. Холандски експерти, които се намират в Украйна обаче, казват, че са преброили едва 200.

Киев предал записи от диспечери

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е иззела записите от разговорите между украинските диспечери с екипажа на сваления малайзийски самолет и е възможно те да са предоставени за изследване на военни експерти от САЩ, пристигнали в Киев.

Това съобщи за РИА Новости източник от Киев. Въпросните експерти са специалисти по разследване на самолетни катастрофи.

По-рано редица медии съобщиха, че СБУ е иззела въпросните записи и до момента не ги е предала на лицата, които водят разследването на трагедията с боинга. Възможно е носителите на разговорите повторно да са били иззети, за да се запознаят с тях американски експерти, предполага събеседникът на агенцията.

Лондон изнася оръжие за Русия

Над 200 разрешителни за продажба на оръжия на Русия, в това число и оборудване за изстрелване на ракети, още са в сила въпреки твърденията на британския премиер Дейвид Камерън, че Лондон е въвел пълно оръжейно ембарго на Москва. Това става ясно от доклад на депутати от Камарата на общините (долната камара на парламента), цитиран от в. "Гардиън". В понеделник Камерън заяви, че "бъдещи военни продажби от която и да е страна от Европа не трябва да бъдат осъществявани. Ние вече спряхме тези от Великобритания". По-рано през март тогавашният външен министър Уилям Хейг обяви спирането на всички лицензи за износ на военна техника за руските въоръжени сили, която може да се използва срещу Украйна. Сред разрешителните, чиято стойност е най-малко 123 млн. паунда (почти 156 млн. евро), има такива за оборудване за изстрелване и контролиране на ракети, части за военни хеликоптери, ракети земя-земя, апаратура за комуникация, муниции и други.

Сенатори искат от Обама нови санкции

Редица американски сенатори призоваха президента на САЩ Барак Обама да наложи нови санкции на отбранителния, енергийния и финансовия сектор на руската икономика, както и да обмисли възможността за признаване на Донецката народна република за терористична организация. Подписи под документа са поставили председателят на сенатската комисия по международните отношения Робърт Менендес, председателят на комитета по разузнаването Диана Файнстайн и председателят на комисията за военната служба Карл Левин. Нуждата от подобни действия сенаторите мотивират с падането на малайзийския самолет и с това, че Русия оказва, по данни на САЩ, съдействие на опълченците в Източна Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай