Брюксел и Анкара флиртуват с визите

Брюксел и Анкара флиртуват с визите | StandartNews.com

Брюксел и Анкара могат да постигнат споразумение за безвизовото пътуване в ЕС за турски граждани в близките седмици. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел след разговор с турския президент Реджеп Ердоган по време на срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханчжоу, съобщи Ройтерс. Двамата лидери обсъдиха двустранните отношения, мигрантската криза и изразиха взаимното си безпокойство от продължаващата война в Сирия.

Преди две седмици председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС може да премахне визите за турските граждани от 1 октомври, ако Анкара изпълнява всички необходими условия съгласно мигрантската сделка, включително и свързаните с антитерористичните закони. През август турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че Анкара може да спре да изпълнява сделката за бежанците, ако не получи безвизов достъп до шенгенската зона до средата на октомври. Пред журналисти след срещата с Ердоган Меркел заяви, че вижда шанс за ЕС и Турция да преодолеят своите различия относно визовата либерализация за турците. Тя обаче добави, че до постигането на споразумение ще са нужни още няколко седмици.

Германският "Велт ам Зонтаг" обаче цитира източници от Анкара, според които Турция е готова да приеме визовата либерализация до края на годината вместо през октомври, както бе първоначалната й цел. На среща със служители от Брюксел турският министър за ЕС Йомер Челик омаловажил заплахата за отказване от сделката с мигрантите. Вестникът цитира висши турски представители, запознати с преговорите с ЕС, които казали, че Анкара вече гледа благосклонно на забавяне до ноември или декември. Те обаче настояли, че Турция ще изпълни заканата си, ако не получи визовите облекчения до края на тази година. Изданието посочва също, че двете страни изгладили разногласията си по прилагането на турското антитерористично законодателство, което ЕС постави като условие за безвизови пътувания. Брюксел, който разчита на Анкара за обуздаване на мигрантския поток, се опитва да намали напрежението с Турция, след като критикува мерките, предприети от президента Реджеп Ердоган след опита за преврат на 15 юли. Челик казал онзи ден, че Анкара ще се придържа към споразумението за мигрантите, но че не е "рационално" да се очаква от Турция да смекчи антитерористичните си закони в момент, когато води битка с "Ислямска държава" в съседна Сирия и с кюрдски бунтовници на собствена територия.

Европа е близо до "предела на възможностите си" да приема бежанци, заяви пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск в кулоарите на срещата на Г-20. "Практическата възможност на Европа да подслонява нови вълни от бежанци, да не говорим за нелегалните икономически мигранти, е на лимита си", подчерта той. Туск призова международната общност да сподели част от тежестта, а страните от Г-20 да използват опита и финансовите си възможности да помогнат за разселването на бежанците извън ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай