Светът се прощава с Габриел Гарсия Маркес

Почитатели изпращат любимите на писателя жълти цветя

Светът се прощава с Габриел Гарсия Маркес | StandartNews.com

Мексико Сити. Днес светът изпраща във вечния му път големия колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес. Траурната церемония ще се проведе в столицата на Мексико, където Маркес живя от 1960 г. Тленните останки на Маркес бяха кремирани и положени в погребалната зала на гробището "Гарсия Лопес" още в деня на смъртта му, на Велики четвъртък.

Официална церемония за прощаване със световноизвестния писател се състои в Двореца на изящните изкуства в Мексико. Представители на градските власти информират, че на траурната церемония ще присъстват президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос Калдерон и на Мексико Енрике Пеня Нието. Председателят на Националния съвет по култура и изкуство на Мексико Рафаел Товар съобщи, церемонията по прощаването ще продължи около 4 часа. В нея ще участват световни дейци на културата и представители на националната общественост, а също много почитатели на таланта на писателя.

По думите на Товар, още не е решено къде ще бъде погребан Габриел Гарсия Маркес. Семейството на Маркес все още спори за това къде да намери той последен пристан. Близките на писателя, живеещи в Мексико, искат той да остане при тях в столицата Мексико, докато роднините му, които са в Колумбия, настояват праха на автора на романа "Сто години самота" да бъде върнат в родината му. По данни на колумбийски медии сега се разглежда вариант, при който част от праха на Маркес да остане в Мексико, а друга да бъде изпратена в Богота.

В дома на Маркес в Мексико продължават да пристигат почитатели на таланта на носителя на Нобелова награда за литература. Много хора поставят край него букети с жълти цветя, които писателят много е обичал приживе, съобщи бТВ.

По информация на градските власти, след церемонията за прощаване с Маркес ще има и ред траурни мероприятия в Колумбия. В Катедралния храм на Богота ще бъде отслужена заупокойна литургия, на която Националният симфоничен оркестър ще изпълни "Реквием" на Моцарт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай