Защитници на Бедечка искат бърз мораториум върху строителството в зелената площ

Защитници на Бедечка искат бърз мораториум  върху строителството в зелената площ | StandartNews.com

В отворено писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова от инициативната група "Запазете Бедечка" настояват за спешен мораториум върху строителството в зелените площи.

Природозащитниците описват хронологията на казуса, който продължава да бъде обект на протести и остри спорове между защитниците на запуснатия парк и собствениците на частни имоти. Те припомнят, че над 300 дка терени с над хиляда големи дървесни видове са били реституирани с план за застрояване.

Разследването на инициативната група, продължило над 6 месеца, е събрало стотици документи и данни за скандални законови нарушения и конфликти на интереси. Едно от тези разкриятия доведе доведе и до оставката на главния архитект на Стара Загора презе тази седмица. Според защитниците на парка необходима е ревизия на двата документа, приети от градските старейшини и предрешили неговата съдба – общия устройствен план и подробния усторйствен план. Само незабавен мораториум обаче би осигурил необходимото време за тази ревизия.

„Във вашите правомощия, министър Павлова е да обявите мораториум върху строителството в зелените площи и да спасите парка в името на гражданите", посочват в писмото си от инициативната група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай