ВиК Добрич намалява дълговете си с 12 млн. лв.

ВиК Добрич намалява дълговете си с 12 млн. лв. | StandartNews.com

С 12 млн. лв. ще намалеят дълговете на добричкото ВиК в резултат на преструктуриране на дружеството от ЕООД в ООД, съобщи управителят му инж. Петър Калчев на провелото се заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на територията на област Добрич. Пред кметовете на общини и областният управител той обясни, че с преобразуването ще отпаднат задълженията по кредит, теглен назад в годините от Международната банка за възстановяване и развитие и ВиК Бургас.

"В процес на преговори сме за разсрочване за срок от 10 години на задълженията към две Басейнови дирекции - Варна и Плевен, за такса водоползване, което ще ни позволи да си подновим разрешителните. С актуализиране на цената на водата, което е факт от 1 август ще можем да посрещаме плащанията по оставащите ни задължения" - увери Калчев. Той поясни, че за решаване остава още един финансов проблем - задължения към Енергийна финансова група, но се водят преговори за решаване на проблема.

"Нужни са ни 6.5 млн. лв. за плащане на главницата и ще можем да покриваме ежемесечно лихвите по забавеното плащане с вземанията си всеки месец. Надявам се, да успеем да изтеглим кредит, с който да платим главницата по дълга си, а от Енергийна финансова група имаме предложение да ни продават тока с около 26% по-евтино от цената, на която е сега - 86.95 лв. за мегаватчас" - каза още управителят и добави, че по казуса се водят преговори с Българска банка за развитие. Инж. Калчев представи и бизнес плана на дружеството за периода 2017-2021 г., в който е заложено намаление на цената на водата за клиентите на компанията. В плана си дружеството залага намаляване и на водните загуби от 86 на сто до 81.81 %, но според инж. Калчев може да се очаква и по-голям процент на намаление на загубите с прилагането на ефективни мерки, планирани в годините за управление на водните количества и експлоатация на системата.

Калчев препоръча на кмета на община Добричка Тошко Петков да се помисли за изграждане на около 6-километров водопровод, който да свърже село Стожер със село Соколник, като предупреди, че има реална опасност едно от най-големите села в областта - Стожер, най-късно през пролетта да остане без вода, поради изчерпването на водоизточника му. Като дългосрочна цел управителят на фирмата подчерта, че стои задачата за водоснабдяването на област Добрич с вода от варненския язовир "Цонево".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай