Вдигат нова подпорна стена до рухналия път за Банско

Вдигат нова подпорна стена до рухналия път за Банско | StandartNews.com

Банско. Започна изграждането на нова подпорна стена на свлачището на пътя за Банско и Разлог. Специална машина за правенето на така наречените пилоти бе качена в събота в участъка, където рухна половината шосе за ГКПП – Илинден – Ексохи.

„Специализираната техника ще направи дупките, в които ще се връзва арматурата и ще се излива бетонът", обясниха експерти от Областно пътно управление – Благоевград. Ще бъде изградено ново подпорно съоръжение с височина над 5 метра, тъй като участъкът от пътната лента със свлечена земна маса е много голям, стигнал е до осевата линия на шосето. Според конструкторите и проектантите от пътнoподържащата фирма „Агромах" укрепването на старата подпорна стена ще излезе много по-скъпо отколкото направата на нова.

Строителството ще продължи около 1 месец. По никакъв начин изграждането на подпорната стена и укрепването на пътя няма да промени досегашната организация на движение. то ще продължи да се осъществява само в едната лента и ще се регулира от светофари и в двете посоки. Рухналата отсечка е с дължина 35 метра, но преминаването е безопасно, гарантирани са здравето и животът на пътниците. Дежурни служители от пътното управление ще докладват денонощно за състоянието на трасето.

На 22 октомври подпорната стена, която е в землището на село Градево, поддаде, а два дни по-късно рухна в реката. След ден се откъсна и половината шосе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай