В Кърджалийско над 15 000 избиратели в графата „с грешен адрес"

В Кърджалийско над 15 000 избиратели в графата „с грешен адрес" | StandartNews.com

Кърджали. Над 15 хиляди души, имащи право на глас, са с грешни адреси. В списъците и документите, представени в РИК Кърджали, те попадат в графата „с грешен адрес". Това означава, че 5 на сто от имащите право на глас 260 хиляди души трябва да подадат заявления за регистрация по постоянен адрес, ако искат да гласуват.

„Такава е информацията, която е при нас. Но не знам какви са причините", коментира председателят на РИК Беркант Барзат. Дългогодишни участници в изборната администрация предполагат, че това са деца на изселници в Турция, навършили вече пълнолетие, но нямащи регистрация по постоянен адрес в област Кърджали.

Най-много имена от графата на грешните адреси са в община Кърджали – близо 4 500. В Крумовград те са между 3 и 4 хиляди, в Джебел около 2 500, а в Ардино, Момчилград и Кирково от 1200 до 1600, най малко са в община Черноочене около 300.

Председателят на РИК Беркант Барзат обясни, че ако седмица преди изборния ден тези лица подадат заявления за регистрация по постоянен адрес, няма да имат пречка да упражнят правото си на вот. "Изборният кодекс дава право на всеки български гражданин с постоянен адрес в България да гласува. Няма и изисквания за уседналост", посочи Барзат. При избори в 9МИР Кърджали до урните могат да отидат около 260 хил. души.За вота на 5 октомври се очаква да бъдат разкрити общо 435 секции в седемте общини на региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай