В Добруджа изорали деретата в ниви

В  Добруджа изорали деретата  в  ниви | StandartNews.com

Варна. Деретата в Добруджа масово са изорани в ниви и засадени. Естествена форма за оттичане на водите при проливни дъждове е почти заличена, каза шефът на Басейнова дирекция за Черноморски регион Явор Димитров.

Дори и в кадастъра деретата са описани като селски пътища и земеделски земи.Само по топографски карти и с проверки на място се установяват естествените някога места за оттичане на водите, но нищо не може да се направи за възстановяването им. За това пороите буквално удавят цели полета с посеви, а някои водоеми, които трябва да събират водите, като язовир „Македонка" в Балчик например остават сухи, каза Димитров.

34 язовира на територията на седем области са безпризорни, с неустановена собственост и никой не носи отговорност за състоянието им, стана ясно на проведеното заседание на Басейновия съвет за Черноморския регион. Резултатите от проверка след месец ще бъдат предоставени на съответните областни управители, а оттам най-вероятно пред МС, за да се вземе решение за статута им .

Басейнова дирекция е извършила 285 проверки на водоемите в седемте области за изминаващата година. Те са установили, че 79 язовира са потенциално опасни за населените места наоколо при вдигане на водата в тях. Най-много от рисковите водоеми са на територията на Бургаска област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай