Снимай се със сокол пред Народния театър

Снимай се със сокол пред Народния театър | StandartNews.com

Грънчари, бижутери, кожари, художници и даже - соколари, ще окупират през уикенда градинката пред Народния театър "Иван Вазов" в София. В събота и неделя, от 10,30 до 20,30 ч, 60 творци и занаятчии ще покажат таланта си, обединени от благородна кауза - децата в неравностойно положение. Мотото на феста е "Защото ни е грижа". Добре дошли са всички, които искат да помогнат на децата, забавлявайки се. Например - като се снимат с някой от соколите и дарят дребна сума или се докоснат до магията на глината, пробвайки сръчността си на истинско грънчарско колело.

Над 60 творци
ще се включат

Антония Балабанова,
организатор на фестивала

- Г-жо Балабанова, на кого помагате с Фестивала на творците?
- Арт фестът, който организирам е благотворителен. Подпомагаме деца в неравностойно положение, за които се грижи фондация „Дечица". Същото правят и приятелите ни от Български соколарски съюз. Те са така благородни да идват на всеки фест абсолютно безвъзмездно със своите питомци – специално обучени соколи, представяйки ни една хилядолетна българска традиция. Всеки може да се снима с истински сокол, кацнал на ръката му срещу сума, която отново е в помощ на децата.
- Разкажете малко повече за фестивала?
- Фестивалът „Изкуството на жълтите павета" се провежда за първи път тази година през месеците от юни до септември в центъра на София, на жълтите павета. Локацията е умишлено избрана, тъй като мисля, че мястото на българските творци е в центъра – и в преносен, и в буквален прочит. Всеки последния уикенд на изброените месеци български занаятчии, приложници и творци ще представят авторските си произведения, а посетителите ще имат възможност да си купят избрани от творения и да отнесат със себе си част от сърцата, които са вложили българските автори. Ще работя в посока, това да се превърне в традиция през следващите години, тъй като мисля, че нямаме достатъчно наситеност на подобни събития. Имам идея да го направя и национален пътуващ фест, за да стигнем до повече точки в България.
- Вече има доста мероприятия с подобен характер, каква е основната ви цел?
- Мотото на арт феста е: „Защото ни е грижа". Целите са няколко. На първо място искам да представя уникалните български творци, които правят абсолютни прекрасности, но от доста години са избутани леко в страни. Искам тези творения да стигнат до максимален брой хора, защото творците заслужават нашата подкрепа, творческата икономика определено се нуждае от раздвижване, а и всички ние имаме нужда от повече красота. Също така ми се ще да запалим интереса към занаятчийските и приложни изкуства и на най-малките посетители. И не на последно място е подкрепата, която оказваме на децата в неравностойно положение.
- Какви артисти участват?
- През юли месец участие ще вземат около 60 творци. Ще има традиционни български занаяти като грънчарство, кожарство, бижутерство, изработване на плъсти, ръчни плетива. Ще бъдат представени и приложни изкуства като стъкло, дърворезба, макраме, рисуване върху текстил, ще има и по-модерни творци с различни авторски произведения като бижута от платки на компютри, полимерна глина, цветя изработени от плат, картини изрисувани със зърна от кафе, но нека да не издаваме всичко.
- Какво друго ще могат да видят посетителите?
- Една друга фондация - „Конкордия България" ще предостави на посетителите възможността да купят свещи, изработени от деца в неравностойно положение, така че освен творци помагат на деца, ще имаме и деца помагат на деца. Посетителите ще могат да седнат на истинско грънчарско колело и с помощта на майстор-грънчар да усетят магията на глината. По-малките посетители ще имат възможност да си оцветят глинени фигури, в неделя ще има ателие, в което всеки може да си нарисува тениска или шапка със специална технология. През двата дни ще има разположен и щанд за безплатна размяна на книги. Можете да донесете запазени книги за малки и големи и да размените светове.
- Смятате ли да продължите с добрата практика по организирането на събитието?
- Силно се надявам заедно с творците да превърнем това събитие в хубава традиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай