Предприемачи против условия на ОП „Иновации и конкурентоспосоност"

Предприемачи против условия на ОП „Иновации и конкурентоспосоност" | StandartNews.com

Във връзка със стартиране на новия програмен период 2014 – 2020 Сдружение на предприемачите в Гоце Делчев стартира кампания срещу ограничителните условия, наложени на Югозападен район в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014 – 2020.

Процентът на съфинансиране, определен за него, в който попадат областите София град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил е с 25% по-нисък в сравнение с останалите райони. За микро и малки предприятия е 45%, а за средни предприятия 35%. За останалите райони процентите са съответно 70% и 60%. Процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП" предлага и допълнителна санкция за предприятията в Югозападен район - те губят 5 точки от техническата и финансова оценка на проектните си предложения само и единствено поради факта, че не извършват дейност в Северозападен район на планиране. Разпределението на съфинансирането е съгласно Насоките за регионалната помощ за периода 2014—2020 г. на Европейската комисия, според които районите с Брутен вътрешен продукт /БВП/ на глава от населението под 75 % от средния за ЕС се допускат приоритетно до регионална инвестиционна помощ, тъй като основната цел на регионалната помощ е да се насърчи развитието на по-малко облагодетелстваните региони на Европа.

В пет от шестте района в България БВП на глава от населението е под 45 % от средната стойност за ЕС, а в един регион (Югозападния) — между 60 % и 75 % от средния за ЕС. Това разпределение на БВП се дължи само и изключително на София град. По данни на Национален статистически институт и Институт за пазарна икономика инвестиционната активност в област Благоевград е далеч под средната за страната. Наложените за фирмите от област Благоевград условия са дискриминационни, което налага спешна нужда от намеса и промяна в условията на съфинансиране на Програмата. Това мнение се подкрепя единодушно от кметовете на общини в Югозападна България, народните представители от Пиринско, областната управа, представители на бизнеса и неправителствени организации, твърдят предприемачите. Писмо е изпратено до Томислав Дончев – заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, и до Божидар Лукарски – министър на икономиката. В него се предлагат промени на условията.

Първата е отделяне на София град от Югозападен район в седми отделен икономически район. Управляващият орган на ОПИК 2014-2020 да вземе решение, с което да промени Насоките за кандидатстване по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП" като максималния интензитет на безвъзмездната помощ в размер на 35% и 45% да се отнася единствено за бенефициенти/кандидати с място на изпълнение на дейностите на територията на гр. София или област София. За всички останали потенциални кандидати от общини и области от Югозападния район да са приложими 60% и 70% в зависимост от категорията на предприят.

Това правило да бъде спазвано и при следващите предвидени за обявяване процедури за кандидатстване по ОПИК 2014-2020 и по останалите Оперативни програми. Защото този проблем води до поставяне на ограничителни условия за достъпа на бизнеса до европейско финансиране, категорични са предприемачите от Гоце Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай