13:03 ч.

07.03.16

1 мин.

466

0

0

Показват бита на домакинята от епохата на Възраждането

от Николай Сълов |

Показват бита на домакинята от епохата на Възраждането

В навечерието на празника на жената 8-ми март археологическият комплекс „Калето" в Мездра показа бита на домакинята през Възраждането. Екзпозицията „Ехо от миналото на българката", посветена на бита на жената през Възраждането, бе открита в навечерието на празника. В нея са включени ръкоделия, тъкани черги, облекла, уреди за обработване на вълна, битови предмети, които са били част от ежедневието на жената от тази епоха.


Експонатите са събирани от баби, живеещи в селата край Мездра и Роман. Изложбата, посветена на бъларката от онова време, е разделена на два сектора. В първия са изложени пособията, с които жената е приготвяла храната за семейството. Така например хората ще могат да видят бучката за биене на масло, заменена в днешни дни от миксера или пък пособията, с които жената е замесвала хляба. Във втората част на изложбата са събрани уреди за обработка на вълна и текстил.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент