Подписват нов колективен договор в образованието

Подписват нов колективен договор в образованието  | StandartNews.com

Няма пречки да се подпише общинският колективен трудов договор в областта на образованието. Това стана ясно днес на среща на ръководството на община Благоевград, синдикати и работодатели.

Те се обединиха около идеята, че е необходимо, въпреки различните позиции, да се договори най-доброто и за двете страни. Целта на синдикати и работодатели е новият договор да актуализира действащия в момента. При подаване на предложенията си всички страни се съобразиха с колективния трудов договор за системата на народната просвета. Обсъдени бяха добри практики и проблеми в работната среда. На заключителната среща бяха кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, шефовете на двата синдиката в Пиринско КНСБ и КТ „Подкрепа" и представители от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

През есента на 2012 г. кметът Камбитов и синдикатите се договориха за допълнителен отпуск на учителите и четири дни допълнително за заетите като непедагогически персонал в училищата. Завишени бяха стартовите заплати на преподавателите, заплащането по националната квалификационна степен, лекторските часове и средствата за облекло на непедагогическия персонал, като постигната сума бе над националното равнище. Такова повишение на възнагражденията не бе правено от 1998 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай