Отецът-поет стана епископ

Отецът-поет стана епископ | StandartNews.com

Монтана. Председателят на видинския храм „Свети Димитър" архимандрит Поликарп стана епископ. Той бе ръкоположен на специална литургия в Лопушанския манастир, водена от митрополит Дометиан и епископи от българската, руската, сръбската и румънската църкви. За хиротонията манастирът се изпълни с хора. Заедно с тях бяха и кметовете на общините от епархията.

Духовният сан се дава на архимандрит Поликарп за достойно служене на църквата, на която се е посветил от 18-годишна възраст. Той ще се титулова епископ Белоградчишки и ще бъде вторият видински епископ, който ще носи това име. Първият е бил Кирил, ръкоположен и именуван така през 1873 година от екзарх Антим Първи.

Днес отецът е най-младият епископ у нас – само на 36 години. Той ще заеме поста викарий на видинския митрополит Дометиан, чието духовно чедо е.

Епископ Поликарп е роден в град Кюстендил. Завършва техникум по машиностроене, но не продължава по тази специалност. През 1994 година започва обучение в софийската духовна семинария, а след това и в духовен лицей в град Килкис, Гърция. От 1999 година следва в Московската духовна академия, а след това завършва и богословския факултет на Солунския аристотелов университет. Дипломира се в катедра „Пастирско богословие".

Младият епископ е известен с разностранната си дейност за приобщаване на повече българи към вярата. Той създава първото църковно радио „Сион", манастирско издателство. Води всяка неделя предаване „По пътя към храма" по радио Видин. Организира прожекции на духовни филми в мола на града, поклоннически пътувания до най-големите манастири у нас. На него принадлежат думите „Сърцето ми бие за църквата".

Отецът е и поет. Издал е стихосбирката „Събудих се нов", предстои издаване и на втора, наречена „На блудния син". Пише и разкази, които още не е публикувал.

С друга литургия в манастира бе открита нова зимна църква. Тя е посветена на светците Панталеймон и Петка Римлянка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай