Опашки пред манастир заради свлачище

Опашки пред манастир заради свлачище | StandartNews.com

Игуменът на Бачково се помоли да спрат бедствията

Километрична колона от коли се изви по пътя за Бачковския манастира навръх Цветница. Стотици хора, които бяха решили да се поклонят пред чудотворната икона на Св. Богородица в празничния ден, пъплеха с часове по затрупания с камъни път.

Заради поройните дъждове от изминалите седмици четвърто свлачище от скална маса блокира трасето Асеновград-Смолян, което води до светата обител. Разчистването продължи и в празничния ден, а движението се извършваше само в едната лента с помощта на регулировчик. Заради ограниченията пътуването до манастира се удължаваше от половин до един час, коментираха хората.

Въпреки трудностите стотици миряни успяха да получат благословия и върбова клонка от Бачковския манастир. По време на службата игуменът архимандрит Симон се помоли бедствията в България да спрат. Следващата голяма вълна от посетители в манастира се очаква да бъде на втория ден от Великден. Тогава чудотворната икона на Св. Богородица ще бъде изнесена оттам с литийно шествие. Все още обаче не е ясно дали пътят до светата обител дотогава ще бъде разчистен.

Междувременно повече от 200 именници получиха живо цвете от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Десетки деца посадиха сами своя дар в саксии и го отнесоха вкъщи. В парка на старата столица млади таланти пяха и танцуваха за доброто настроение на посетителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай