Обявиха Песочница за IT село

Обявиха Песочница за IT село | StandartNews.com

Не търсим туристи, а заселници, казват от сдружението, реализирало идеята
Селото е родно място на дядо Анто Стогодишни, открил първото народно събрание след Освобождението

Правим нещо, което ще промени живота не само в село Песочница, но и в целия Берковски район, а защо не и в този край на България. Така юристът Даниел Каменов представя създаването на първото ай-ти село у нас, за което той работи повече от година. Създал е частното сдружение „IT село", което превръща красивата идея в реалност. За негов председател е избран местният компютърджия Владимир Кромберг.

В четвъртък сутрин чрез ефира на Би Ти Ви малкото и никому не известно село Песочница, което се намира на 13 км от Берковица, бе обявено за първото ай-ти село у нас. Сдружението кани модерни хора от цялата страна да се заселят в него. По-точно поканата е към младите програмисти, за които няма значение от къде работят за западни компании. Това могат да правят и в Песочинца, където въздухът е чист, тишината – обилна, а водата – чиста планинска, доведена с тръби от извор в подножието на връх „Тодорини кукли". Има покритие за телефоните на три мобилни компании.

Идеята за създаването на селото хрумнала най-напред на програмиста от Варна Иван Куков. Частното сдружение „IT село" я реализира без средства от държавата или от Европейския съюз. Инвестираме само наши средства, набрани от спонсори, изтъква Даниел Каменов. Кметът на Берковица Димитранка Каменова също подкрепя идеята и създава условия тя да се реализира.

Компанията „Виваком" също дава рамо на ай-ти селото, като му предоставя безвъзмездно сателитен симетричен интернет. Сдружението е изградило фронт офис в стара плевня. В него има работен кът с 10 компютри, кът за спане с 10 легла, сцена за гостуващи състави. В друг кът е ситуирана кухнята. Венета Иванова е назначена за готвач на младите компютърджии. Избрано е и дижпи – д-р Анелия Антонова от Берковица ще се грижи за здравето на новите заселници. Ако те дойдат с деца, то е осигурен микробус, който ще ги вози до училище в Берковица. Всеки, който иска да дойде и да разгледа селото и условията за работа, отсяда във фронт-офиса безплатно. Има и охрана – бивш военен от летището в Габровница ще пази заселниците – компютърджии.

В селото има много празни къщи, които младите специалисти могат да купят и да пригодят за своите нужди. Общината в Берковица предоставя терени за строеж на нови вили и къщи. Дава им веднага и разрешение за строеж.

Песочница е старо село. За пръв път името му се споменава в труски регистри от 1560 година. Някога е било многолюдно и оживено – през 1880 е имало 315 жители, а през 1946 година - 730. Днес в него живеят 16 души. В момента с доброволен труд те ремонтират храма си „Свети Георги", построен през 1861 година. Няколко доброволци са се включили в работата по поправката на протеклия покрив, от Варна пристигнал и спецът по църковни ремонти Сергей, който е поправял храма и през 1995 година. Историкът проф. Божидар Димитров е дарил икона на църквата, която ще бъде изложена след ремонта. Той е предоставил на селото и единствената снимка на местния жител Анто Цеков, който е бил депутат в първото обикновено народно събрание след Освобождението на България. Влязъл е в историята с името дядо Анто Стогодишни, тай като е депутатствал на 100 години. Като най-възрастен на него се паднала честта да открие първото заседание на събранието. Ходел до София с кон, разказват местните. Бил избран за депутат и в следващото народно събрание. Умира в селото през 1880 година.

Млади архитекти са дарили на селото проекти за къщи

Двама млади арихтекти от София са дарили модулни проекти за дървени къщи, които ще бъдат изградени в Песочница. 26-годишните специалисти вече имат зад гърба си реализирани подобни къщи в градска среда във Велико Търново. Тези къщи са удобни, защото се водят временни постройки и за тях не се изисква голяма документация. В началото ще бъдат изградени само със стая и кухня, а ако заселникът доведе и семейството си, то те ще бъдат разширени с хол и детска стая. Къщите са модерни и предлагат всички удобства като масивните.

Ако такива къщи другаде струват по 400 лв. за кв. м, то в Песочница те излизат на собствениците си по 200 лв. За толкова ще ги изгражда виртуозният 39-годишен дърводелец- резбар Борислав Тодоров, който живее в селото. Вече е намерен терен – хубаво място, собственост на кметството.

Не търсим туристи, а заселници

Идеята за ай-ти селото изключва привличане на туристи. Целта на сдружението е да се привлекат заселници, за да се оживи селото. Но не повече от 10 души, обясни Даниел Каменов. Не искаме да пренаселваме Песочница.

Авторът на идеята за създаването на този тип селища – програмистът Иван Куков от Варна, няма да дойде да живее в Песочница. Далече ми е, казал той, но по същия модел аз ще създам ай-ти село близо до Варна. Двама други програмисти от Варна обаче се стягат за Песочница, твърди Даниел Каменов.

В селото вече е обявен първият купон. Той ще се състои на 6 септември. Тогава във фронт офиса концерт ще изнесе Ерол от Уикеда. Ще бъде само с бас-китара и вокал. Те това досега не бях правил, но сега ще го направим, казал Ерол. На широк екран всички в Песочница този ден ще наблюдават и мача между Кубрат Пулев и Кличко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай