Нова комисия ще разследва падналата стена на математическата гимназия в Казанлък

Нова комисия ще разследва падналата стена на математическата гимназия в Казанлък | StandartNews.com

Нова техническа експертна комисия ще обследва причините за аварията в Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков" в гр. Казанлък, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоусторойството. Причината е, че изготвеният доклад в резултат на досега направеното обследване не е одобрен. На 22 юли преди обяд рухнаха 50 квадрата от стена на гимназията при ремонтни дейности и тя се намира в източното крило , към което предстои да се пристрои Националният център по природо-математически науки в Казанлък.

Досегашната комисия, назначена от началника на Регионален отдел „Национален строителен контрол" – Стара Загора е обследвала причините, довели до срутването на сградата. Членовете й обаче не са се ангажирали с изготвяне на техническа експертиза за състоянието на авариралия строеж или част от него.

В предписанията за отстраняване на последиците от аварията компетентните за това лица не са посочили конкретни мерки за преодоляването им, а само задължават това да се направи след цялостно обследване и експертно заключение за реалното състояние на авариралия строеж.

Техническата експертна комисия не е изпълнила докрай поставената й задача поради необходимостта от допълнително време за обстойно и пълно обследване, проверки, проби и оразмерявания. По тази причина представеният протокол за обследване на авария не може да бъде одобрен.

Според законовите разпоредби за обследване на аварии в строителството, в 7-дневен срок, считано от днес, трябва да бъде назначена нова техническа експертна комисия, която да направи безпристрастна оценка на ситуацията и за участие са поканени експерти .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай