Милиардерът Бари заведе 35 сирийци на хотел в Наречен

Милиардерът Бари заведе 35 сирийци на хотел в Наречен | StandartNews.com

Хасково. Канадският милиардер Янк Бари изведе 7 семейства от 35 души от бежанския лагер в Харманли на външни адреси в апартаменти в Наречен.

Освен, че изведе хора от бежанския център Бари донесе и дарение от няколко тона от най-високо протеиновата храна и около 20 т. с ориз.

При срещата на Янг Бари с част от бежанците присъства и шефа на Държавната агенция по бежанците Николай Чирпанлиев.

Чирпанлиев съобщи , че фондацията на Янг Бари ще поеме и хонорарите на всички преводачи в бежанските лагери у нас.

При разговорите с бежанците Чирпанлиев обясни, че 228 души от лагера Военна рампа със статути, но останали на адрес в лагера, ще бъдат разменени с толкова от Харманли, които обаче нямам бежански или хуманитарен статут. Идеята е чисто прагматична, прави се, защото във Военна рампа има повече преводачи и административен персонал, обясни шефът на ДАБ. Чирпанлиев е категоричен, че въпреки протестите от четвъртък във Военна рампа заради размяната и заплахите от някои от бежанците, че ще се самоубият ако бъдат прехвърлени в Харманли, размяната ще се случи.

В момента в лагера в Харманли има 900 души. Основно ремонтирани са и три халета, готови за настаняване на общо 1800 души в тях. Само след месец ще бъде завършен и ремонта на столовата, в която е с капацитет за приготвяне на храна и ще има места за хранене за 4 000 души.

Двама от бежанците в лагера дори вече работят на заплати в столовата, обобщи шефът на лагера Марко Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай