Мехрибан Алиева става почетна търновка

Мехрибан Алиева  става почетна търновка | StandartNews.com

Президентът на фондация "Гайдар Алиев" Мехрибан Ариф Алиева ще бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на Велико Търново". Очаква се решението да бъде взето на заседанието на местния парламент на 25 август.

Мотивите за предложението на търновските общинари са огромният принос и високата ангажираност на първата дама на Азербайджан Алиева в популяризирането и опазването на културно-историческото наследство на Велико Търново. "С включването на проекта за реставрация и социализация на крепостта "Трапезица" от г-жа Алиева в списъка на фондацията за възстановяване паметниците на културата със световно значение дава възможност на крепостта и на Велико Търново да се наредят достойно до сгради и обекти в международно признание и мащаб", се казва в предложението до Великотърновския общински съвет.

Мехрибан Ариф Алиева е носител на редица престижни отличия и награди не само в страната си, но и в чужбина. Ръководената от нея фондация "Гайдар Алиев" дари 1,2 млн. лв. за реставрацията на хълма Трапезица във Велико Търново. Тържественото откриване на обекта ще бъде в Деня на независимостта - 22 септември. Очаква се тогава Мехрибан Алиева да гостува във Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай