Капитан Петко войвода със своето дръвче а Алеята на липите

Капитан Петко войвода със своето дръвче а Алеята на липите | StandartNews.com

Големият български актьор Васил Михайлов е тазгодишният носител на специалната награда „Златната липа" за цялостен принос в киното, съобщи директорът на международния кинофестивал Магдалена Ралчева. Любимецът на публиката ще посади своето дръвче в звездната Алеята на липите пред Старозагорската опера. Там вече се извисяват липовите дръвчета на предходните носители на наградата – актрисата Мария Статулова и италианския актьор и режисьор Джанкарло Джанини.

Официалната церемонията по засаждане на липата и откриване на звезда на славата на Васил Михайлов е на втория фестивален ден – 31 май, допълват организатгорите. Специалната награда на останалия в сърцата на милиони българи като Капитан Петко войвода и още няколко десетки емблечатични роли ще бъде връчена на 3 юни на гала-вечерта при обявяване на тазтодишнити призьори на международиня фестивал за ново европейско кино „Златната липа".

Васил Михайлов е роден в Стара Загора преди 75 годинина. Самият той казва, че и до ден днешен продължава да е силно свързан с родния си град. Първиите стъпки на сцена прави в драматичния състав на тогавашното 5-то средно /днес основно/ училище „Митьо Станев". Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. ЖеЛЧО Мандаджиев. Големият актьор пресъздава в киното и на театралната сцена десетки знакови роли на исторически личности като Хан Кубрат, Хан Крум, Стефан Стамболов, Александър Стамболийски и много други. Остава в сърцата на поколения българи и като незабравимия войвода Капитан Петко в едноименния телевизионен сериал. Самият той неведнъж е признавал, че ролята му пасва толкова добре и заради неговия тракийски корен - родът му произхожда от Мараш – Западна Тракия. И днес Васил Михайлов е сред най-сърцатите радетели на Движението на тракийските дружества в България. През 1995 г. е обявен и за почетен гражданин на своя роден град Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай