Двуседмична карантина за животните в Оброчище

Двуседмична карантина за животните в Оброчище | StandartNews.com

В рамките на две седмици всички животни на стопаните и жители на добричкото село Оброчище са под карантина - забранени са клане, търговия и паша на животните. Това съобщи д-р Розалина Брайкова - директор на областната дирекция на БАБХ след проведено заседание на Областната епизоотична комисия.

Карантината е наложена заради открито огнище на антракс в селото. Тя информира още, че напълно е приключила ваксинацията на животните в селото - общо са били ваксинирани срещу антракс 797 животни дребен рогат добитък, 45 еднокопитни животни и 8 животни едър рогат добитък. "Извършена и окончателна дезинфекция на двора - 2 хил. кв. м, на семейството, където бе установена заразата и жена почина. По разкази на хора от селото в близост до стопанския двор на семейството в периода 1994-1993 г., е имало пункт за трупосъбиране и е извършена дезинфекция на тази площ", каза още д-р Брайкова.

Областният управител д-р Маргарита Новоселска, която председателства заседанието заяви, че само жената, която почина е с положителна проба за антракс, а пробата на сина й - Илия, който все още е на лечение в болница във Варна е отрицателна. "Общо 8 души в селото са на 10-дневно профилактично лечение с антибиотик, установени, че са консумирали от месото на болното животно. Никой няма оплаквания", допълни още д-р Новоселска. Освен животното, което стопаните са заклали, в стадото вече има две мъртви овце. Месото от болната заклана овца - около 12 кг, е под възбрана, като във вторник ще бъде унищожено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай