Дъждове и градушки съсипват реколтата

Дъждове и градушки съсипват реколтата | StandartNews.com

Във Видинско дъждове и градушки съсипват реколтата от есенници и пролетници, съобщи Александър Александров, председател на регионалния съюз на зърнопроизводителите. През април земеделците са се радвали на нивите с житни култури, които след меката зима са се развили добре.

Топлото време им е позволило да извършат торенето и пръскането в най-благоприятните агросрокове. Но започналите дъждове след това и особено градушките, са променили състоянието на посевите. Ниските температури са създали условия за развитие на болести. Вече се е появила кафява и жълта ръжда и септория по есенниците. Забавя се развитието на царевицата и слънчогледа, засети преди месец. Налага се спешно третиране с фунгициди, за да се спаси това, което не е засегнато.

Но почвите са преовлажнени, в нивите техника не може да влезе, което обрича реколтата на похабяване. Има много площи, които са под вода. Остава ни само да се надяваме на хубаво време, за да можем да влезем в нивите, каза Александър Алксандров. Липсата на слънце, което да изсуши площите, забавя и обследването на културите, каза производителят.

Състоянието на реколтата е било обсъдено на заседание на Националния съвет на асоциацията на зърнопроизводителите. Има тревога за реколтата у нас, каза Александров. Обсъдени били и проблемите на дирекциите за борба с градушките. След настояване от зърнопроизводителите съкратените 5 площадки за борба с градушките във Видинско били възстановени. Достъпът до тях е затруднен, но земеделските производители по места помагат да се прокарат пътища до тях, твърди шефът на местните земеделци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай