Бутат незаконни постройки в Столипиново, ромите на бунт

Бутат незаконни постройки в Столипиново, ромите на бунт | StandartNews.com

Пловдив. Незаконните постройки в Столипиново ще бъдат съборени в петък. От община Пловдив обявиха, че 90% от всички сгради в квартала са незаконни. Операцията по събарянето ще важи само за търговските обекти в квартала, а не за незаконните къщи и колиби, в които живеят хора.

Около 70 нелегални лавки, фризьорски салони, солариуми, гаражи и магазини за хранителни стоки ще бъдат разрушени утре. „Това са павилиони, които не отговарят на никакви изисквания - нито на Регионалната здравна инспекция, нито на Агенция по храните. Повечето от тях не плащат никакви данъци на общината, защото нямат разрешение за търговска дейност", каза кметът на район „Източен" Петър Петров пред бТВ.

Общината има планове да изгради зелени площи с пейки на мястото на съборените постройки. Тя ще предостави на всички търговци, на които ще бъдат бутнати постройките, законни парцели за изграждането на нови търговски обекти. Всеки може да се яви на търг, но трябва да си плати, стана ясно от градоначалника.

„Всеки един от тези граждани на квартал Столипиново, който желае да упражнява някаква търговска дейност, ще му бъде предоставено по схема място, където може да си ситуира търговския обект, да си плаща данъците към община Пловдив и да работи като нормален гражданин на република България", каза още районният кмет.

„Повече кражби ще има. И война ще има. Няма да можем да излизаме вънка, ще ни трепат! Ако излизам с бананите, ще ме удрят на главата да ми вземат банана! Всичко живо ще измре, по-лошо ще стане! Къде да стоим, кажи ми къде?!? На Марица?! На Марица какво ще правим - ще хващаме рибите, ще идват рибите да ни правят оборот", обяснява уличен търговец на банани.

„Аз продавам веро, прах, такива неща, зеленчуци. Отивам на борсата, взимам. Е, колко дни стана, аз не може да си взимам лекарствата даже! Къде да се местиме, трябва пари да строим отново - откъде?! Няма пари, нито нищо!", споделя Маргарита Михайлова, която има незаконна лафка, пред бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай