Бракониер се опита да прегази горски

Бракониер се опита да прегази горски | StandartNews.com

Горският стражар Георги Жегов се размина на косъм при опит да бъде прегазен от бракониер в гората край Разлог. Само бързата реакция е спасила живота му. Служителят установил в сряда нарушители на Закона за горите в местността Тишето край града.

Веднага е извикал подкрепление от Държавно горско стопанство – Разлог към Югозападно държавно предприятие. Колегите му Божидар Букурещлиев и Тодор Любенов пристигат със служебен автомобил „Фолксваген Пасат", за да окажат съдействие. Двамата оставят колата и се придвижват пеша до мястото на нарушението. Когато се връщат обратно, установяват, че трите гуми на колата са срязани.

Бракониерът Лазар Владимиров Юруков за малко не прегазил Жегов с джипа си. Той е в списъка на лицата с повече от два акта за незаконна сеч в района на Разлог. За периода от 2012 г. до февруари 2015 г. са му съставени 10 акта за установяване на административни нарушения. Неговият авер в сряда Иван Радков Юруков пък отправил заплахи за саморазправа към горския стражар Божидар Букурещлиев. За случая е уведомена полицията в планинския град.

Горските служители признават, че битката с бракониерите е много трудна. Нарушителите разполагат с всякаква необходима техника, за да са бързи и мобилни при набезите си в гората. Разполагат с високопроходими автомобили, с моторни триони и резачки, добра екипировка, дори с камери за нощно видеонаблюдение. Има данни, че местни дървени босове купуват автомобили на нарушителите, които после стоварват дървесината в цеховете им.

Бизнесмените намират „работна ръка" за добиването на дървен материал в нарушение на закона сред безработните, социално слабите, криминалния контингент. Краде се почти изцяло за зареждане на гатерите, много малко са незаконните сечи за дърва за огрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай