Близо 4000 певци, музиканти и танцьори ще огласят Богородична стъпка

Близо 4000 певци, музиканти и танцьори ще огласят Богородична стъпка | StandartNews.com

В 11-то издание на Националния тракийски фолклорен събор в курорта Старозагорски минерални бани ще участват 200 състави от 64 български общини.

Единадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка" ще бие всички рекорди по масовост. В курорта Старозагорски минерални бани тази година ще се надпявавт, надсвирват и надиграват 200 фолклорни състава с близо 4000 участници, от 64 български общини, съобщиха организаторите дни преди старта на събора. Той ще се проведе по традиция в парка на курорта Старозагорски минерални бани този уикенд.

„Впечатлена съм, че всяка година желаещите да се включат във фестивалната програма са все повече, както и посетителите на събора", заяви със задоволство ресорният зам.-кмет на общината Иванка Сотирова. Едно от обясненията е амбицията на домакините и техните партньори всяка година да обогатяват съпътстващите програми и прояви за всички възрасти - от децата до възрастните. Един от тези акценти и тази година е Улицата на занаятите, на която стари майстори ще предлагат керамика, дърворезба, бижута и накити, предмети от рециклирана хартия, сухо плъстене на вълна, декупаж , розови продукти, сувенири и др.

По време на събора за принос към развитието на тракийската организация не само в Стара Загора, но и в България, с най-високото отличие за тракийци - златен медал „Капитан Петко Войвода", ще бъде награден кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Това обяви Петра Мечева, председател на тракийското дружество „Одринска епопея", един от ревностните съорганизатори на събора от създаването му.

Сред най-очакванити прояви в тазгодишната програма на събора е празничният концерт „120 години Тракийско движение в България". Домакини и гости ще приветстват някои от най-известните тракийци като обичаният актьор Васил Михайлов и народната певица Калинка Згурова. В концерта ще участва и фолклорния ансамбъл „Родопа" – Смолян. Ще бъдат представени и атрактивния спектакъл „Нестинарска магия от Странджа" с Костадин Михайлов и фолклорното ревю-спектакъл „ Тракийска хубост" на етнографа д-р Невена Даскалова.

В дните на събора община Стара Загора е осигурила безплатен транспорт до местността „Богородична стъпка" за всички желаещи да посетят, както събора, така и природния феномен с праволславния параклис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай