Без свободни легла за Гергьовден в курорта Добринище

Без свободни легла за Гергьовден в курорта Добринище | StandartNews.com

Гости празнуват с древен ритуал

Няма свободно легло в хотелите и частните квартири на курорта Добринище за Гергьовден. Много от местата са резервирани още преди 3-4 месеца. 3000 туристи, почти всички нашенци, ще изкарат тридневна ваканция в подножието на Пирин. „Идват тук най-вече заради лековитата ни минерална вода. Привличаме туристи и с ниски цени на нощувките, те са по-евтини с 10-20% от тези в курорта Банско, който е на 7 километра от нашия град. Гостите ни съчетават веселбата с лекуване на различни болежки в лековитата ни минерална вода", заяви кметът на Добринище Китан Галчев. Над 20 хотела се построиха в последните 15 години заради многото туристи.

Нощувките в семейните хотели са между 20 и 25 лева на човек, в цената е включена и закуска. В по-луксозните комплекси същата услуга е не повече от 40 лева, но в тях се ползват и екстри като сауна, парна баня, фитнес, басейн. Заради наплива на гости почти всеки втори в Добринище печели от туризъм.

Уникален празник ще се проведе тук навръх Гергьовден. Хиляди местни хора и гости, облечени в народни носии, ще участват в автентичния ритуал „Топене на китки". Обичаят е важен и почитан и в четирите махали на населеното място. Той започва още в четвъртък вечерта. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет - синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд се налива вода. Момите натопят китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил. Рано сутринта на 6 май малко момиченце взема една по една китките и нарича за здраве, обич, късмет и сполука през годината. Детето не знае коя китка на коя мома я. Те научават какво ги чака през годината – коя ще се омъжи, коя ще си намери работа, коя ще пътува в чужбина, коя ще получи блага вест.

Почти всички жители ще участват в тържеството, аз ходих до Благоевград, за да си купя народна носия. Препоръката ни към гостите от страната и чужбина, които ще дойдат, е да бъдат в народни носии", каза градоначалникът.

Всенародното веселие стартира навръх Гергьовден още в 08,30 часа и ще продължи цял ден. На сцената и на площада ще се вият дълги и кръшни народни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай