Баби черпят Звездев с баница

Баби черпят Звездев с баница | StandartNews.com

Бабите в гоцеделчевското село Делчево запретнаха ръкави днес, за да майсторят вкусни гозби. Те ще демонстрират уменията си и пред топ готвача Иван Звездев, когото ще почерпят с прочутата делчовска баница. Възрастните жени ще му разкрият и някои местни рецепти за приготвянето на различни ястия – постни и с месо. В селището през уикенда честват по уникален начин Еньовден. Правят го по-късно – през почивните дни, за да могат да дойдат повече туристи от страната, Гърция и Македония. Шеф Звездев е специален гост на фестивала тази година. Той ще сготви на мегдана в неделния ден вкусна Еньова гозба, подправена с много билки, произведени в неговата градина. Той е подготвил изненади за присъстващите на празника, а от вкусното му ястие ще може да опита всеки, който желае.

Състезание по колоездене от селището до подножието на Пирин планина ще се проведе в късния следобед в събота. Късно вечерта местни хора и туристи ще участват в приключението „По пътеки извити за билки лековити". Възрастни и деца ще берат билки и цветя в гората за направата на Еньовски венци. Ще отидат до местността Вълчовата тумба за „мълчана вода". Жени и девойки ще я налеят от три различни извора. В менчетата има и много билки. Идеята е бистрата вода да поеме енергията на звездите и чистите помисли на момите.

Празникът утре продължава с бране на билки и търкаляне в росната трева, със самодивски хора, с танци с огън. Ще има и конкурс за най-красив Еньов венец, през който ще се провират за здраве хората. От двете чешми на мегдана ще бликнат бяло и червено вино. Концерт на деца и самодейци от региона ще зарадва всички жители и гости на Делчево в неделния празничен ден.

На мегдана ще има и ателие по грънчарство. Гостите ще научат някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаят с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов". И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус", където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай