67 безработни се борят за 1 работно място в Разград

67 безработни се борят за 1 работно място в Разград | StandartNews.com

Най-голямата конкуренция на пазара на труда в страната е в Разградска област, сочи изследване на Института за пазарна икономика. Според данните за свободните работни места към 3 септември 2015 година за едно работно място в Лудогорието се борят 67 души, докато в Русе те са най-малко - 9. Средният показател за България е състезание между 21 търсещи препитание . Съотношението между Северна и Южна България е 25:19 безработни за една позиция.

В комбинация с по-ниската заетост в много от областите в северната част на страната и високата безработица там, намирането на работа остава сериозно предизвикателство, е един от изводите на ИПИ. В анализа се посочва още, че в най-добрият случай профилът само на част от безработните отговаря изискванията за обявените работни места. В много случаи няма безработни, чиято квалификация, образование и опит да отговарят на търсенето от страна на бизнеса.

Според официалната информация на Агенцията по заетостта броят на свободните работни места в област Разград е 119, а регистрираните безработни са 8014. Средната работна заплата за обявените свободни позиции в региона е 489 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай