13:15 ч.

20.06.15

2 мин.

2763

0

0

4,5 млн. т. пшеница от тазгодишната реколта прогнозира министър Танева

от Красимира Славова |

4,5 млн. т. пшеница от тазгодишната реколта прогнозира министър Танева

От 4,3 до 4,5 млн. т. пшеница са прогнозните резултати за тазгодишната реколта, съобщи край Димитровградското с. Странско земеделският министър Десислава Танева. Тя подчерта, че очаква тази година стопаните да са доволни от добивите, защото ще има урожай. Танева коментира още, че от 2007 година зърнения сектор е структуроопределящ за селското стопанство у нас и се развива с най-бързи темпове от всички земеделски производства. Освен това всяка година площите нарастват, ½ от реколтата се изнася за чужбина, а работата на българските зърнопроизводители е на европейско ниво.


Въпреки , че производителите от кооперация"Доверие" в Странско контрираха прогнозите на министърката и коментираха, че според тях не се очаква кой знае колко добра година, с 350-400 кг. от декар срещу 500 кг.от декар миналата година, Танева успокои, че според Областните земеделски служби добивите тепърва ще се повишават. Очакваният среден добив от декар пшеница е около 415 кг.


Министър Танева коментира още, че само един процент от нивите, засети с пшеница, са засегнати от наводненията.


В отговор на притесненията на председателя на Кооперацията Петко Николов за ниския начален старт на изкупната цена на ечемика от 260 лв. за т.,Десислава Танева коментира, че ниска изкупна цена за началото на кампанията е традиционна, според нея ще има повишение в хода на изкупуването.


Земеделският министър обяви още, че има огромен интерес към Мярка 1,4, касаеща инвестициите в селското стопанство, като за момента има депозирани 4 пъти повече проекти спрямо целия бюджет на Програмата.


Край село Странско министър Танева участва в традиционния ритуал по зажънването, след който следва и Тракийски жътварски събор в селото.


Министърът показа завидни умения със сърпа и паламарката, а после върза и една ръкойка. Не по-зле тя се справи и с жътвата с комбайн. В машината Танева придружи и кметът Иво Димов, облечен в бригадирски дрехи.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент