22:35 ч.

07.05.18

4 мин.

0

12

0
Ножицата между богати и бедни не винаги е беда

Образованието си остава водещ фактор, определящ риска от недоимък


През миналата седмица НСИ публикува редовното си изследване за доходите и условията на живот (EU-SILC), което се отнася за доходите през 2016 г. Фокусът в него разбираемо пада върху увеличаващото се подоходно неравенство в страната:


Както коефициентът на Джини, така и отношението между най-богатите и най-бедните 20% от населението достигат най-високите си нива до този момент.


Линията на бедност се увеличава до 351 лв. месечно, а броят на лицата с доход под нея нараства с 36 хиляди души.


Относителният дял на лицата с доход под линията на бедност се увеличава от 22,9 на 23,4%, което също е рекордна стойност.


Тези данни обаче не трябва да стряскат, дори напротив – те са в голяма степен резултат на продължаващото подобрение на пазара на труда, както по линия на ръста на възнагражденията, така и по линия на по-големия брой заети лица.


Важно е да уточним, че по-високият дял на населението под линията на бедност не означава по-нисък стандарт на живот, а по-високо доходно неравенство. Чисто теоретично, ако утре половин милион българи изгубят работата си, относителният дял на бедните ще намалее, но това едва ли ще е повод за радост, тъй като много домакинства


няма да могат днес да си позволят това, което са успявали да си позволят вчера


Последните данни на НСИ показват именно обратното - увеличаваща се относителна бедност (т.е. доходно неравенство) в условията на общо подобрение на благосъстоянието на българските домакинства. Чувствителният ръст на линията на бедност с 43 лв. означава, че доходите на медианния българин (този, от който половината българи получават повече, а другата половина - по-малко) са се повишили с близо 14% на годишна база. Именно те са отправната точка за определяне на линията на бедност - по-конкретно, последната е равна на 60% от медианния доход.


Данните на НСИ показват още, че експанзията на трудовия пазар и повишаването на заплащането на работещите са довели до спад на относителния дял на работещите бедни от 11,4% на 9,9%. Честите спекулации с понятието „работещи бедни" налагат отново да поясним какво се крие зад него. Тъй като „бедността" е характеристика на домакинството, а наличието на работа е лична характеристика, е напълно възможно човек да получава добра заплата и въпреки това да бъде считан от статистиката за „работещ беден". Ако едно лице живее само, но работи на минимална работна заплата, то по дефиниция не може да бъде работещ беден, тъй като нетната сума, която получава месечно, е по-висока от линията на бедността. Така като водещ фактор за това дали едно работещо лице е бедно или не се очертава структурата на домакинството, в което живее - има или няма безработни възрастни или зависими лица в него, включително деца, има ли втори работещ възрастен и т.н.


Възрастовите разбивки показват, че увеличението в броя на лицата под линията на бедност се дължи изцяло на лицата на възраст над 65 г. Това се потвърждава и от данните за риска от бедност сред различните типове домакинства, които НСИ следи – видим ръст се наблюдава само при едночленните домакинства, като най-осезаем е той при самотните възрастни (от 44% на 55%). Подобна динамика е очаквана


предвид бързия ръст на трудовите доходи последните две години


заради недостига на кадри и изоставащия от тях ръст на пенсиите. На практика в момента ставаме свидетели на обратната тенденция на тази, която наблюдавахме в годините на кризата. Тогава част от работещите загубиха трудовия си доход, което доведе до спад на линията на бедността и дори до "изплуване" на част от пенсионерите над нея (тъй като техните доходи не бяха намалени по време на кризата). Сега хората, които работят, се увеличават, увеличават се и възнагражденията им, което води до ръст на линията на бедността и "потъване" под нея на част от хората с фиксирани доходи (предимно пенсионери).


Потвърждения за това виждаме и в разбивките по етнически принцип, които НСИ отскоро публикува. Те показват, че през 2016 г. 53,3% от бедните лица от българския етнос са всъщност пенсионери при 42,6% през 2015 г. Този ръст с над 10 процентни пункта в рамките на една година е съпътстван от спад на бедните българи, които работят, от 27,9% на 20%. Спадът на относителния дял на работещите сред бедните е виден и при турската и при ромската етническа група, макар в много по-малка степен.


И доколкото доходното неравенство в обществото се увеличава поради положителните процеси в икономиката, някои от водещите структурни причини за неговото изначално високо ниво остават без промяна. Образованието продължава да бъде водещ фактор, определящ риска от бедност. Бедните висшисти сред работещите са под 2,5%, независимо от техния етнос. При работещите лица с начално или по-ниско образование обаче този риск е близо 70%, като етническият произход също е почти без значение.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

! · 09:32 · 09.05.2018
Цифрите показват, че живота е поскъпнал, а доходите изостават. Имаме повече бедни! Как това може да е положително!!! Този или е тъп или нас ни прави на такива. Или е покожително, но не за българите е трябвало да уточни.
Shopeto · 14:11 · 09.05.2018
@! Не за всички българи...
Потребител · 20:03 · 08.05.2018
По-цинично изявлeния скоро нe смe чули!
Потребител · 07:44 · 09.05.2018
@Потребител Прочел ли си изобщо какво е написано или само заглавието?
Потребител · 16:50 · 08.05.2018
Дебил със слушалка, за да получи инструкциите на бандитите-кравари.
Потребител · 16:48 · 08.05.2018
тоя е прост като мастията на халваджиян, сигурно и той е 5то поколение софиянец- демек потомък на единствения известен софиянец бай Ганьо
Ано · 16:46 · 08.05.2018
Платен арогантен дърдорко.
Anonimen · 16:44 · 08.05.2018
Бат
Потребител · 09:32 · 08.05.2018
Тъпо парче какво друго да му кажеш???
Типичен многознойко с елементарни познания по нещо от което не разбира ,демек кандидат бизнесмен.
Потребител · 04:53 · 08.05.2018
"като нямате пари за ядене, плаащайте си за учене" --дебилчев.. "като нямате пари за хляб, яжте пасти" - антоанета гилотен.
Потребител · 04:42 · 08.05.2018
но ще ви стане беда,когато с трясък се затвори около шиите ви в деня на националния празник на мИкроновците и родата им алчна.
Потребител · 04:30 · 08.05.2018
ПОРЕДНИЯТ '"МЕДИАНЕН" ДЕБИЛ СЕ Е ИЗАКАЛ ОРАЛНО. НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ, БЕ ТЪПАНАР. С ТЪПАНАРА ТИ. ЕЙ ОТ ТАКИВА ЛЪЖЕОБРАЗОВАНИ СТРАДА БЛИЗО ДВЕ ТРЕТИ ОТ БЪЛГАРИТЕ, НО ИДВА ВИДОВДЕН И ВИ ПОЗНАВАМЕ ВЕЧЕ ОТ ПУБЛИЧНИТЕ ВИ ГЪЗОЛИЗАНИЯ.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент