23:25 ч.

23.11.17

3 мин.

0

5

0
Черен петък за шарани

За лапнишарани обикновено се говори около Никулден. Истината обаче е, че наивниците кълват много повече на Черния петък. "На 24 ноември е голямото пазаруване ! Хайде на евтинията !", зоват от седмици големите вериги. "Напълнихте ли с парички банковите си карти, за да ги изпразним за часове", надъхват се в социалните мрежи шопингманиаци. Черният петък дойде от Америка, където могат да накарат дори слепец да си купи бинокъл.


Допреди няколко години гледахме само по телевизията как отвъд океана тълпи чакат пред магазините с часове, за да опустошат рафтовете като скакалци в заветния ден на големите намаления. Модата вече се пренесе и у нас, но в доста побългарен вариант. Самата идея да потрошиш куп пари за неща, които може изобщо да не потрябват, но пък са евтини, е доста безумна. Тръпката, че си на кяр обаче те прави щастлив поне за няколко часа. А стръвта да купуваш и трупаш все повече вдига адреналина. Огромните надписи за намаление от 60 до 90%


са като дрога и убиват всяка разумна мисъл


Така изглеждат нещата от гледна точка на шараните, т.е. на купувачите. За много от търговците Черният петък е денят на големия удар. Стратегиите как да се изпразни джоба на клиента с намаления наужким са много, а всяка година се появяват и нови трикове.


Да тръгнем от най-баналните сценарии за ужилване. Цените биват вдигани седмици преди Черния петък, след което на самия ден са занижавани и промотирани като "-70, -80% намаление". Така евтинията е блъф, но българинът


кълве на всяка табела "промоция" като сом на пилешки дроб


Скоро по Нова тв просветиха народа с репортаж как търговец вдигнал цената на детска играчка от 64,90 лв. на 87.90 лв. точно преди голямото намаление. И когато дошъл денят Х, тарикатът свалил стойността на 61 лева. Ето така 6-те процента намаление набъбнали до 30.


Затова е добре ентусиазираните купувачи да следят цените на набелязаните стоки предварително, поне месец по-рано, за да могат да проверят в Черния петък дали намаленията са реални. Този съвет даде и шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ама колко ли ще го чуят преди да хукнат към щандовете.


Друг любим номер на продавачите е бракувана стока да се пробута в големия калабалък. Сега хората масово пазаруват по интернет. Затова и там хитрите търговци са приготвили въдиците и чакат. Добре е преди да пазаруваме онлайн да се провери търговеца, особено ако никога не сте пазарували от него и не ви е препоръчан от доволен близък или приятел.


Може да се окаже, че сте поръчали и платили на фантом


Според разпоредбите в ЕС всички фирми са задължени да дадат на сайта си пълни данни за контакт, включително пощенски адрес. Важно е да се четат и най-малките букви и целите общи условия, преди да се направи дадена поръчка. Друг полезен съвет е добре да се провери каква е политиката за връщане на дадена стока и кой трябва да плати транспортните разходи в подобен случай. Изобщо Черният петък е "ден година храни" за едни и голямо набутване за мнозина.


Ако искате със сигурност да не сте прецакани, просто си спестете блъскането с лакти в магазините.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:51 · 25.11.2017
Пазарувам от интернет и то от не български сайтове! И там важи черният петък! Просто булгаристаните са селяни и мошеници! А девиза "Изберете българското!" да си го сложат ... те знаят къде!
Потребител · 22:17 · 24.11.2017
тук зад окeана на чeрния пeтък купуват, а послe на "бeлия" връшат закупeното, смeтка няма - търговцитe лъжат навсякъдe
Потребител · 11:53 · 24.11.2017
..си ти !
Потребител · 11:52 · 24.11.2017
Tap narod slaba darjava ujas v bg
Потребител · 04:03 · 24.11.2017
тъпак
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент