22:50 ч.

28.11.17

4 мин.

0

5

0
Борисов трябва да наваксва в Рияд

Посещението на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия е важно и полезно. Тази визита дори закъсня, имайки предвид дипломатическите отношения между кралството и Република България. Правейки един преглед назад, трябва да кажем, че те са от 1991 г. Дълго време Саудитска Арабия по понятни причини не признаваше Народна Република България. Тогава имаше един период с т.нар. "възродителен процес", в който кралството нямаше как да признае подобен тип държава. Още тогава обаче, през 1990-1991 г., български парламентаристи направиха няколко посещения в Саудитска Арабия. Струва ми се, че някак от двете страни имаше едно забавяне на развитието в двустранните отношения, като до ден днешен от българска страна не се прави достатъчно за ускоряването им.


Историческата визита на премиера Бойко Борисов се прави в светлината на това, че България няма посолство в Риад. Аз в личен план бях преди 3 г в Саудитска Арабия на държавен семинар, заедно с Таня Михайлова, и бях очарован от един изключително динамичен румънски посланик. Оттам просто разбрахме, че Румъния много отдавна се намира в Саудитска Арабия, а значителна част от инженерите в петролната фирма "Арамко", която е най-голямата компания в света, са завършили в Плоещ. Очаквах по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, който сега ще бъде в делегацията на премиера Борисов, да се направи много повече за отношенията ни със саудитското кралство. Мисля си, че все още имаше един вид скептицизъм по отношение на Саудитска Арабия за развитието на двустранните отношения, както много дълго


ние поставяхме акцент върху връзките с Кувейт


като врата към Персийския залив. Това беше и единствената държава, с която ние поддържахме дипломатически отношения по времето на комунизма. Впоследствие лични контакти развиха отношенията с Катар, появи се наше консулство в Обединените арабски емирства, но някак си Саудитска Арабия все оставаше на заден план. Нещо, което беше стратегическа грешка. Аз самият нееднократно съм развивал тезата, че Саудитска Арабия е центърът на политиката в арабския и в ислямския свят. Там се решават много от конструкциите, които са валидни и за Близкия Изток. Рияд се наложи като център на сигурността. Имам предвид, че след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ Саудитска Арабия предложи създаването на международен център за борба с тероризма. Той се осъществи през 2005 г. Саудитска Арабия е и световен финансов център. Тя е най-големият износител на нефт и се конкурира с Русия. Най-голямата фирма в света е "Арамко", тя фактически регулира цените на световния нефт.


На четвърто място - кралството е център на ислямската религия, защото


там се намират свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина


Всяка година около 500 български граждани- богомолци отиват на хадж, т.е. на поклонение в кралството, което реално е една връзка, която никога не прекъсвала. Всичко това трябваше просто да бъде осмислено, канализирано и реализирано, като едни нормални отношения с тази страна от Персийския залив. Дори сега ми прави впечатление, че в делегацията ни няма представител на ислямското вероизповедание, нещо, което според мен е политическа грешка, тъй като самият крал Салман Салман бин Абдулазиз ал Сауд се нарича "Пазителят на двете светини".


А контакти с наши мюсюлмани е имало. Преди две години имаше заседание на Световната ислямска лига, там присъстваха двама наши представители- главният мюфтия Мустафа Хаджи, също така мюфтията Недим Генджев, т.е. ние имаме такива контакти и просто трябва да се опитаме да ги материализираме. Посещението на Борисов е позитивно, защото трябва да активизираме нашата политика в тази част на света. Много отдавна ние трябваше да бъдем там. Аз лично съм разговарял с бившия президент Георги Първанов, с бившия премиер Сергей Станишев, с Ивайло Калфин в това отношение. Саудитска Арабия продължава да бъде не само водеща, тя има стремеж да играе надрегионална роля. И още нещо, от всички страни от Европейския съюз посолства в кралството нямат само трите Прибалтийски републики, Словакия и ние. Всички останали имат. Това показва, че нямаме мотивиран интерес да имаме контакти с тази страна, която е структуроопределяща. Не можеш да имаш посолство в периферията на арабския свят, а в центъра да нямаш. Все едно да имате посолство в Люксембург, а да нямате във Франция. Това е просто наследство от едновремешния подход, който имахме преди 1989 г. За съжаление част от институциите в България продължават да възприемат Саудитска Арабия по този начин. А от това само губим като държава.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:42 · 29.11.2017
Този "Възродителен процес" ви разката фамилията в Арабския свят. Тогава турската дипломация направи всичко възможно да ви изритат от там. И успяха . По всичко личи, ония изроди от ДС са работили за Турция. Аллах знае, още колко години и колпо пъти този "Процес" ще пори фашистките ви курвенски задници.
Потребител · 11:01 · 29.11.2017
България дължи пари на Оманския фонд заради КТБ! Дано "извънбюджетната сметка" от оръжия и зомби хапчета стигне да се покрие "оцапването от алчност " сътворено в България! Пък може и комисион да остане за Короната и Най-великия Дипломат!!!(Спеца по -офшорките в делегацията ще каже!)
.,,,.,. · 07:47 · 29.11.2017
.,.,,.,.
Потребител · 03:14 · 29.11.2017
Оман e държава от Близкоя Изрок, с която също трябва да сe създадат дипломатичeски отношeния. Относно Саудитска Арабия, там инжeнeритe от Рмъния можe би сe чeтат на пръсти. Повeчeто инжeнeри в пeтролната индустрия са от Западна Европа И Амeрика. Рeдно e България да има дипломатичeски прeдставитeлства във всички страин от Близкоя Изток. Относно мюфтията, посeщeниeто e с цeл икономичeско сътрудничeство. Така, чe мюртия нe e нужeн.
Потребител · 14:16 · 29.11.2017
@Потребител Защо си кликнал минус бe, идиот? Нe e ли рeдно България да има посолства във всички страни от Гълфа? Това, чe дължим пари на Оман, нe значи, чe трябва да си затворим вратитe за оманскитe хора.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент