Повече няма да има ляв мигач с десен завой

Повече няма да има ляв мигач с десен завой | StandartNews.com

Съжалявам, че не излъчихме общи кметски кандидатури с АБВ

Бузлуджа показа ентусиазъм и очакване да отлепим от дъното, казва Калоян Паргов

- Имаме тайно оръжие срещу десницата в столицата
- Повече от месец нямаме крамоли в партията
- И дума не може да става за противоречия между "Леге" и "Позитано"

- Г-н Паргов, променена ли бе атмосферата на събора на Бузлуджа в сравнение с миналата година?

- Миналата година, когато отстъпвахме от властта, имаше едно по-ниско настроение и самочувствие. Усещаше се неудовлетворение от това, че не успяхме през година и три месеца в управлението да реализираме програмата си. Бяхме съпътствани от доста скандали и премеждия, които на практика осуетиха изпълнението на управленската платформа на правителството на Орешарски. През 2014 г. съборът на Бузлуджа се падна точно в момента, когато сдавахме властта, така че нямаше как да бъдем в добро настроение и после очаквано минахме в опозиция. Преживяното бе един своеобразен катарзис за нашата партията. През този период непрекъснато говорихме за направените грешки, защото само истината може да ни стимулира да излезем на прав път и да върнем доверието на гражданите. Бузлуджа показа завръщане на ентусиазма и очакване да отлепим от дъното. Изборите на 25 октомври ще бъдат тест и лакмус за това дали сме си свършили работата. Дали сме успели да осмислим грешките.

- Заровихте ли томахавките в партията?

- Нормално е когато търсим истината, да имаме и противоречия - кой, защо, как. Лошото е, че допуснахме това да не остане само вътрешнопартиен проблем, както е в останалите партии. Подобни процеси са налице в ГЕРБ и ДПС, при реформаторите също виждаме доста пропуквания. За съжаление при нас стана най-шумно и преекспонирано, а това не води до повишаване на доверието в БСП. Казах, че всеки, който си позволи в предизборната кампания да се прави на велик на гърба на партията и не го прави подходящите за целта вътрешнопартийни форуми, само ще допринесе за по-нисък резултат на местния вот. Радвам се, че повече от месец крамолите и противоречията са оставени на заден план. Единни сме и всички заедно мислим за по-доброто представяне на БСП.

- Какъв профил на водещите общински съветници от листата постигнахте?

- При подбора на кандидатите за съветници се водихме от няколко принципа. Първият е политико-експертният характер на групата. Работата в Столичния общински съвет е и експертна работа, участието в различните комисии предполага и познания в различни области. Важно е всеки един от съветниците все пак да има представа от тези теми, за да бъде полезен на гражданите, чиито проблеми следва да решаваме. Следващата група на БСП в СОС ще бъде млада и съставена от експерти и доказани професионалисти. Средната възраст на първите двайсетина кандидати е 40-41 години.

- Вашият кандидат-кмет също има по-различен профил от предишните, които бяха финансисти и технократи. Проф. Михаил Мирчев е един от идеолозите на левицата.

- Не бих казал, че е идеолог. Проф. Мирчев е човек с ясна лява нагласа и професионален социолог. Той е влизал единствено в ролята на коментатор и анализатор на политическите процеси. През последните шест месеца в допитванията въртяхме много имена с най-различен профил - както свързани с БСП, така и по-външни, и търсехме по-нестандартен профил. Минахме през анкета, вътрешно проучване, 24 районни конференции, докато стигнем до Градската конференция на 25 юли. На заседанието в състезание с Кадиев и Гергана Алексова делегатите гласуваха доверие на проф. Мирчев. Неговата кандидатура е отправна точка за поставените от нас цели - да мобилизираме на 100% твърдия червен електорат и да се опитаме да съберем колкото се може повече периферни гласове. Нашите послания са насочени основно към хората в крайните квартали. Мотото на кампанията ни е: "Другото лице на София". Не искаме да противопоставяме центъра на периферията, а да изравним баланса и начина на живот между тях като условия. Това, което виждаме в столичния център така добре уредено, да бъде направено и във всеки един квартал. Включително "Другото лице на София" не е само физиономията на различен от Фандъкова кмет, в случая проф. Мирчев. Това е цялостна философия на управление, коренно различна от сегашната. Това минава и през приемането на Закон за София, за който много се говори, но малко хора разбират какво означава. Означа, че столицата трябва да се движи по собствен път. Нужно е да бъдат въведени собствени критерии за озеленяване, за замърсяване и други показатели. Досега се твърдеше, че няма ляво или дясно решение на даден общински проблем. Истината е, че има и бюджетното разпределение е най-ясното проявление на тази разлика - за какво ще отделиш средства.

- Според проф. Мирчев, 30% от червените избиратели не са гласували за БСП на последния вот? Как ще убедите разочарованите си симпатизанти да се върнат?

- Всъщност това е основната задача на проф. Мирчев като кандидат-кмет. Разчитаме на лявата реторика и на неговия опит като един, както го нарекохте, от идеолозите. Една от големите критики към нас беше, че БСП дава ляв мигач, а прави десен завой. Това трябва да спре. Проф. Мирчев е олицетворение на желанието ни това противоречие да не се повтаря занапред.

- Какви похвати ще използвате? Ще правите ли кампания "от врата на врата"?

- Какво значи "от врата на врата"? Очаквам от кандидатите за районни кметове и съветници заедно с проф. Мирчев да обикалят по райони, по градинки, по кафета и да провеждат откровени разговори с хората. Още повече, те вече са снабдени с предизборната ни платформа, в която присъстват реалните решения на софийските проблеми. Ще заложим на повече емоция и ентусиазъм, за да убедим избирателите. Нужно е да разберат, че има различно решение за София от това, което им предлага ГЕРБ за трети път.

- Имате 24 кандидати за районни кметове, в кои столични райони ще търсите пробив?

- Ролята на всеки един от районните кандидат-кметове е не да си прави сметка може или не да спечели, има или няма шанс и от това да зависи неговата активност, а да работи за победа. Защото никога не се знае как ще се обърне "изборната палачинка". Очаквам от кандидат-кметовете да работят в екип със съветниците и общинския кандидат-кмет и всеки да даде своя принос за общия резултат на БСП. Няма предварително загубена битка. Битката е загубена, ако ти се смяташ за обречен и мислиш, че нямаш шансове. Песимистичното мислене е забранено на всичките ни кандидати.

- АБВ обявиха, че няма да подкрепят вашия кандидат-кмет. Те приятел или враг са?

- Нито приятел, нито враг. През последните шест месеца направихме всичко възможно да постигнем обединение на мажоритарно равнище. За съжаление се провалихме в тези усилия. Протегнатата ръка не беше приета. Това е политическо решение на АБВ и им желая успех в надпреварата. Видно е, че всички партии с потенциал от над 1% ще направят всичко възможно да имат свое представителство специално в СОС. Битката в столицата е и национален терен, и те по този начин ще искат да се идентифицират в политическото пространство. С АБВ разговорите на районно равнище за една или друга подкрепа, преди първия тур или за балотажа, продължават без значение, че двете партии ще се явят със собствени кандидати.

- Преференциалният вот за съветници ще предизвика ли боричкания между кандидатите, или ще даде енергия за привличане на нови гласоподаватели?

- Преференциалният вот е разрешен и допустим съгласно Изборния кодекс. Не може да бъде спрян никой от кандидатите за съветници да организира своя лична кампания. Пред всички е поставено като условие и изискване кампанията да бъде унифицирана, да няма своеволия и разминавания с платформата ни. Считам, че всеки един кандидат, привличайки лични симпатии и гласове, ще допринесе и за общия краен резултат.

- Преди вие да станете лидер на БСП-София имаше една приказка, че улиците "Леге" /където е централата на софийската организация/ и "Позитано" са перпендикулярни, а не успоредни. Тогава имаше конфликт между тях. Днес в какви отношения сте с Изпълнителното бюро?

- Предвид това, че миналото лято бе избран новия лидер на БСП Михаил Миков и получения резултат на изборите, отношенията ни стоят на доста по-различна плоскост. Доволен съм от взаимодействието и благодаря на националното ръководство за разбирането и подхода. Проблемите са общи и не можем да ги разделим на такива на "Позитано" и на "Леге". Състоянието, в което се намираме, изисква единодействие, единомислие и по-голяма сплотеност, които и постигнахме. И дума не може да става за противоречия между "Леге" и "Позитано".
- Кое е слабото място на десницата?
- Ако кажа публично кое е слабото им място, те ще вземат мерки да го защитят. Така че ми позволете да го запазя в тайна. Това е част от предизборната ни стратегия, която не бива да издаваме. В състезанието всеки ще използва, надявам се, позволените от закона подходи, за да спечели.

- Да не би да готвите някакво тайно оръжие?

- Разбира се, че имаме тайно оръжие. Все пак местните избори са от изключително значение за БСП с оглед на бъдещото позициониране на БСП за следващите президентски, а защо не и извънредни парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай