На 5 октомври ще се купят 150-200 хиляди гласа

 На 5 октомври ще се купят 150-200 хиляди гласа | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

- Проф. Константинов, вътрешният министър Йордан Бакалов обяви, че вече над 10 кандидати са тръгнали да си купуват преференции. Достоверно ли ви звучи тази информация?

- Щом вътрешният министър го казва, значи разполага с определени данни. Да се купи преференция, означава да се купи и съответният глас за партията. Може обаче да се купуват преференции и вътрешнопартийно. Например знаете, че вашият комшия Пешо подкрепя БСП, но му плащате да гласува за номер 5. Това е напълно възможно и е покупко-продажба на гласове, което е незаконно. Това нарушение обаче не променя изборния резултат на партията, а спомага за разместването на местата вътре в листата. На последното заседание на Гражданския борд за честни и прозрачни избори беше изтъкнато, че общо купеният вот се разпределя пропорционално на силата на партиите. По-големите са по-богати и купуват повече. Купените гласове ще бъдат между 150 и 200 хиляди, които ще се разпределят между 4-5 големи партии.

- Какъв процент преференции са нужни, за да бъде бутнат водачът на листата?

- Има легенди, че за да разместите водача, ще са ви нужни 50% преференции. Няма такова нещо. Аз самият съм дал пример как, за да смените водача, ви стигат точно 7 на сто, колкото е и законовият минимум. Тази хипотеза е възможна при положение, че почти всички бюлетини са отбелязани с преференции, за да не може водачът да ползва този бонус - а именно бюлетините без преференция да се броят за него. Когато много от гласоподавателите използват преференцията, 25-30 на сто преференции за един кандидат биха му стигнали да измести водача.

- Доста по-лесно обаче е да бъдат съборен вторият в листа с повече депутатски мандати?

- Точно така. Ако не може да изместите първия при дълга листа, целта ви е да изместите втория. Един депутатски мандат се взима с около 10-12 хиляди гласа. Тогава необходимите за разместването бюлетини не са толкова много - 700-800. При малките партии е по-страшно. Малката партия, получила над 4% на вота, може никъде да няма достатъчно гласове за пълен мандат, но все отнякъде трябва да си вземе мандатите, които има на национално ниво. В такъв случай, ако партия вземе мандат с 2000 гласа в даден район, то за да разместите втория, ви трябват 140 гласа. От друга страна, ако партията е малка, тя вероятно няма да вкара никого освен водача. Така че за малките партии не може да се прави математика. Общо взето, при тях водачът е непробиваем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай