2 ленти в петък към Бургас, а в неделя - за София

2 ленти в петък към Бургас, а в неделя - за София | StandartNews.com

Ремонтите на магистрала "Тракия" ще приключат до 1 юни, единият виадукт ще е готов до август

Чакаме през май зелена светлина от ЕК за 2 млрд. лева, казва Лиляна Павлова

- Г-жо Павлова, заради проблеми със строителство върху дюни и с цел опазване на природата обявихте, че ще има нова категория плажове - еко. За кои ивици става въпрос и по какви условия ще се дава концесията за тях?

- В сряда на заседанието на Министерски съвет беше взето това решение. Прави се за първи път. Така ще се отдават плажовете "Делфин" и "Корал". Към стопаните ще има по-специални изисквания, за да се запази биологичното разнообразие. Сред изискванията е преместваемите обекти да са много по-малко, отколкото на другите плажове. Минимум 60% от ивицата да е предвидена за свободно плажуване, но при търга концесионерът ще има предимство, ако предоставя по-голяма площ. Защото няма да се гледа само размерът на концесионната такса. Минималната годишна цена за къмпинг "Делфин" започва от 4337 лв. без ДДС, а за "Корал", който е по-голям, е 53 838 лв. без ДДС. Изискване е преместваемите съоръжения да заемат максимум 1% от плажа. Материалите, от които са изработени заведенията, чадърите и шезлонгите, трябва да са естествени. Има изисквания и към заустване на водите и третиране на отпадъците. Всички атракциони трябва да са екологични. Няма да могат да ползват замърсяващи водата и природата продукти като горива, например. На тези плажове няма да има моторизирани водни атракциони като джетове. Заради изискванията и концесионната такса е по-ниска.

- Всички плажове ли ще станат такива, след като изтекат настоящите концесионни договори?

- Има плажове, за които хората не искат да са еко. Ще видим дали този модел ще проработи. И нищо не пречи тези плажове, които са извън курортите и имат специални защитени местообитания или видове, да бъдат давани на концесия по тази процедура.

- От началото на годината имаше няколко сигнала за нарушения и строежи на първа линия. Кога предстои ДНСК да направи традиционната проверка?

- Това ще се случи, след като приключат всички процедури за отдаване на морски плажове, надявам се да е до края на май, началото на юни. След което сме длъжни да дадем време да си представят схемите за разполагане на преместваемите обекти, които трябва да утвърдим. После се пращат екипи, които измерват площта на плажа. Оттам се преизчисляват процентите и се одобряват преместваеми съоръжения. Това ще се случи през юни-юли. И отново ще има проверки, каквито миналата година почти е нямало. Всички концесионери и наематели са били оставени да си правят каквото си искат. Но трябва да има строг контрол, защото имаме лош пример. В Слънчев бряг има 550 незаконни поставяеми обекта. Това са известните сергии с гащи и чорапи. Управляващото дружество "Слънчев бряг" АД и стопаните трябва да ги премахнат. Те знаят кои са и къде са, но се правят на разсеяни. И община Несебър прави същото. Въпреки категорично издадените от нас указания и въпреки ежемесечните писма, че трябва да издадат актове за премахване, те не го правят.

- Може ли общината да бъде глобена за бездействие?

- Законовата промяна, направена от кабинета "Орешарски, е много неясна по този въпрос. Затова ние опитваме да приемем нова промяна. В момента има вакуум в законодателството. ДНСК не може да премахне тези незаконни обекти, защото няма наредба за това. Общината не предприема действия. Не бива да има никаква толерантност и търпимост. Предложили сме промяна в Закона за устройство на територията, която рефлектира и в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С нея дефинираме, че такъв вид поставяеми сергии, които не са строеж, няма смисъл да се контролират и премахват от ДНСК. Затова общинският съвет, който приема тези схеми, трябва да си предприеме и действията. Както е на територията на общината, така трябва да е и на територията на курортите. Те трябва да следят и търговската дейност, дали си плащат данъците, дали има регистрация.

- Още преди началото на сезона има няколко сигнала за строежи върху дюни.

- Правителството на Орешарски прие промени в Закона за Черноморското крайбрежие, според които вече няма зона A в урбанизираните територии, т. е. разширяват се възможностите да се строи там. Става въпрос за Подробни устройствени планове, одобрени от 1998 г. до 2008 г. Инвеститорите имат земя, одобрен план и разрешение за строеж. И за тях нямаме как да го променим законово. Съдът ни подкрепи за "Корал", но не и за Созопол-Юг. Няма втора инстанция, пред която да обжалваме, и трябва да спазим решението на съда. Затова сега предлагаме и друга промяна - двуинституционност на процедурите, които са по Закона за Черноморското крайбрежие, за да можем да обжалваме решенията на съда. Защото ако сега имахме шанса да обжалваме решението за Созопол- Юг, при друг състав на съда и взето решение за "Корал", може би щяхме да успеем да спрем строежа и там.

- Ще приключат ли ремонтите по магистралите към морето преди началото на сезона?

- Предприехме необходимите действия, за да подкрепим туристическия сезон и да дадем възможност на всички българи да почиват на родното море и в същото време да пътуват безаварийно. Благодарна съм на премиера Борисов, че се намеси и целево бяха отпуснати средства от бюджета, за да се ремонтират най-лошите магистрални отсечки. А те не са ремонтирани през последните 30 г. Правено е преасфалтиране и кърпене на дупки, но не и цялостно обновяване. Ние започнахме вече да ги ремонтираме. Въведено е временно ограничение между 5 и 10 км на магистрала "Тракия", както и от 119 до 134 км в участъка край Пловдив. След съгласуване с органите на КАТ ще бъде въведено и временно ограничение за големия участък от 60-ти до 90-ти км на магистралата - отсечката край Пазарджик, която е в трагично състояние. Тези участъци, при които ще ремонтираме самата магистрала и движението ще се извършва в шахматно прехвърляне от едното в другото платно, ще бъдат направени до 1 юни. Но имаме два виадукта - на 61 и на 67 км, на които започнахме ремонтите заради лошо състояние още в първия кабинет "Борисов". Те не бяха довършени от предходния кабинет. Договорите изтичат тази година и ние правим всичко възможно да довършим ремонтите. А те ще траят минимум 6 месеца. Правителството "Орешарски" не го довърши и не разплати свършеното. Ние го направихме. Това са единствените участъци, които няма да успеем да пуснем на 1 юни. Защото тези ремонти са огромни, трябва да се сменят бетоновите колони, арматури. Всеки от тях е с дължина около 500 метра. Надяваме се да отворим единия до 1 август. В две ленти ще се пътува към Бургас в петък, а в неделя - към София. Аналогичен е случаят с Бебреш на "Хемус", за който също бяхме осигурили пари, но не бе извършен ремонтът, който ще се опитаме да довършим до края на годината. Най-тежкият виадукт на магистрала "Хемус" е при Елешница. Той също ще се ремонтира кардинално и за него ще бъде осигурен същият начин на придвижване. Той е пуснат в експлоатация през 1982 г. и не е ремонтиран основно оттогава. Апелирали сме строителя да ни даде такъв график, че да успеем да го пуснем на 1 август. Имаме и два участъка за ремонт от Шумен до Варна по "Хемус", но няма избрана фирма, защото процедурата се обжалва. Очакваме да започнем частични ремонти през юни, а основната част ще остане за септември. Започва и строителството на участъка Шумен-Белокопитово.

- Има и недоволни, които твърдят, че след като си плащат винетката, пътищата трябва да са в изрядно състояние.

- Приходите от винетки са крайно недостатъчни, но искаме да запазим социално-приемливата цена от 67 лв. годишно за лека кола. Даваме и безплатни годишни винетки за 12 милиона за лица с документи от ТЕЛК.

- При въвеждане на тол такса след 2018 г. отново ли ще са валидни тези безплатни пътувания?

- Водила съм разговори с вицепремиера Ивайло Калфин дали това трябва да остане за всички категории инвалидност. Леките коли ще минат на електронна винетка, а товарните и автобусите ще плащат тол такса. Ще се промени системата, но експертите все още работят. Но както в предишния, така и в този мандат продължаваме с ремонтите на малки пътища. Те никога не са били във фокуса на ежедневното внимание като магистралите. По новата ОП "Региони в растеж" имаме 380 млн. лв. за ремонти на малки пътища. Довършваме до края на годината 380 км 1-ви, 2-ри и 3-ти клас, които се финансират по ОПРР 2007-2013 и по програма "Транзитни пътища". Надяваме се, че след като през 2016 г. приключим, ще успеем да кандидатстваме по нова програма "Европейски транспортни коридори".

- Предстои старт на програмите за трансгранично сътрудничество, на които разчита малкият бизнес. Кога ще започне набирането на предложения и кои ще са допустимите кандидати?

- Програмите по ТГС са в процес на одобрение, като вече е одобрена България - Румъния. Отворена е и поканата за кандидатстване със срок септември, която ще е и единствената по тази програма. Там е възможно да се кандидатства и с екологични проекти, общините в пограничните региони с проекти за пътна инфраструктура. Има проекти за НПО и бизнеса от региона. Важното е проектът да се реализира на територията на общината. По тази програма ще са и предпроектните проучвания за третия мост на Дунав. В момента най-неготова е програмата България-Сърбия, а България-Турция и България-Македония се движат добре.

- Остават ли рисковете по настоящата ОПРР?

- Имаме сериозни предизвикателства до края на годината, която е последна за разплащане. Защото имаме много рискови проекти - Северната тангента на София и много общински проекти. Закъсняват и проектите за градски транспорт на 7-те най-големи града. Проектите за туристическите атракции, за общинските болници продължават да са рискови и са на стойност над 100 млн. лв. Ако не се довършат до края на годината, не губим цялото финансиране, а само това за недовършените дейности, ако приключат до края на 2016 г. Но впоследствие се плаща от бюджета на общината недовършената част. Продължаваме с отчужденията по тангентата. ВАС има 30-дневен срок да вписва съдебните споразумения или решения по жалбите. Имаме леко забавяне, но до края на май трябва да приключат, за да отпушим цялото трасе. Сега се работи на три отсечки. Целта ни е между юни и декември съществено да бъде завършена основната част по проекта. Което остане, ще се извършва през 2016 г. за сметка на бюджета. Една година нищо не е правено и това е резултатът.

- Кога да очакваме старт на новата програма?

- Надяваме се през май ЕК да даде зелена светлина и да обявим предвидените три схеми за финансиране. Предвиждаме да отворим целия ресурс по ос 1 - градска среда, за 1,5 млрд. лв. Втората - 380 млн., за пътна инфраструктура. А третата - за регионална образователна инфраструктура. Така ще обявим финансиране за близо 2 млрд. лв.

- Предвиждат се промени в ЗОП, според които ще се отваря техническото предложение само на далия най-ниска цена. Как ще коментирате притесненията на строителния бранш за дъмпинг?

- Работната група, ръководена от вицепремиера Томислав Дончев, има основна цел да синхронизира ЗОП с новата европейска директива. Този тип процедура е само една от възможностите, които могат да бъдат избрани при обявяване на търг, а не единствената. Ние сме категорични, че когато говорим за стратегически инфраструктурни обекти, не търгуваме на най-ниска цена, а на икономически най-изгодна. Така че строителният бранш не бива да има притеснения в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай