10 % от учителите са пред пенсия

10 % от учителите  са пред пенсия | StandartNews.com

Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

- Г-н Петров, в навечерието на новата учебна година има ли недостиг на учители в България?
- Като цяло не можем да кажем, че в момента има недостиг на учители, но друг е въпросът с какъв ценз те биват наемани. Учителите по езици биват наемани много често като учители с квалификация или преквалификация, което не кореспондира с филологическото образование. Това означава, че качеството им на работа няма да бъде на необходимото ниво, но директорите на училищата са принудени да прибягват до този тип специалисти. Няма учители по чужди езици, защото заплащането им е крайно неатрактивно. Предимно се търсят преподаватели по чужди езици - по английски, френски, немски. Българските директори в момента предлагат заплата за младши учител в размер на 530 лв. Ако учителят е по-млад, той няма да получава допълнителни средства за прослужено време и заплатата става крайно неатрактивна. Няма промяна по отношение на данните за броя на младите учители в системата - те са много малко, може би под 5 %. В същото време очакваме немалко учители да бъдат пенсионирани.
- Колко са работещите учители в предпенсионна възраст?
- Над 5000. Ако включим в сметките и тези, които по Параграф 5 от Кодекса за социално осигуряване могат да се пенсионират 3 години по-ранно, тогава процентът им ще бъдат над 10%. Тази тенденция ще има много по-застрашителни измерения през следващата година и ще създаде глад за учители. Искам да припомня, че и тази година филологическите специалности във всички висши учебни заведения са гарантирани и са под закрила. Друг е въпросът дали студентите ще пожелаят да ги изберат и след това ще изберат попрището на учителската професия. Това е по-дълъг процес, но е стъпка в положителна насока от страна на Министерството на образованието за обезпечаване със специалисти.
- В кой регион търсенето на учители е по-осезаемо?
- В по-малките региони. В София, Пловдив и Варна има достатъчно кандидати, макар и с преквалификация. В по-малките региони по предмети като история и география един учител трудно може да формира пълен щат, ако е без комбинация от няколко специалности. В същото време заплатата няма да му стигне, ако работи на половин щат.
- Каква част от българските учители избират да работят в чужбина и какво е възнаграждението им?
- Има такава тенденция, но тя не се наблюдава само в учителската професия. Много от учителите, работили по специалността си, които са на възраст до 35 г., предпочитат да работят навън. Българите имат шанс да работят като учители в рамките на ЕС, но извън него - в Канада и САЩ, почти нямат шанс, защото там трудно се пробива. Там чужденците не са предпочитани за позициите на учители и лекари.
Затова българските учители предпочитат да работят в страните от ЕС. В това число влизат Англия, Франция и Белгия, където до 20 % успяват да намерят работа по специалността си.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай