Турция вече е 99% Ердоган

Турция вече е 99% Ердоган | StandartNews.com

Показателно е, че първото заседание на новото правителство ще бъде в джамия

Проф. Владимир Чуков,
експерт по международна сигурност

След 95 години парламентарна система в Турция, вчера клетва положи президентът Реджеп Ердоган, с което влязоха в сила новите му увеличени правомощия. Това е финалът на едни много дълги социални, демографски и най-вече икономически процеси, които доведоха до съответните политически промени. Ако първата турска република можем да я охарактеризираме като кемалистка, то сега се роди втората турска република, която можем да определим като ердоганистка. Нека да припомним, че през 2002 г, когато Ердоган дойде на власт, спечелвайки за първи път парламентарните избори, той самият беше против президентската република. Явно не е очаквал каква ще бъде Турция през 2018 г. Всъщност оттук насетне официално можем да кажем, че когато говорим за Турция, ние имаме предвид Ердоган и когато говорим за Ердоган, имаме предвид Турция.
Новият властелин практически държи 99 процента от постовете на властта. Ердоган само не приема бюджета и не прави законите. Всичко останало в тази държава е в негови ръце. Така че наистина властта му е практически безконтролна, каквато е и оценката но новата конституция от
Венецианската комисия и европейските институции.
Много

символично е кой присъства на инагурацията

на Ердоган. Най-високо ниво за страна от Европейския съюз е българският президент Румен Радев, без да омаловажавам присъствието на Виктор Орбан, но все пак той е премиер.
Русия, въпреки добрите отношения с Анкара, не е представена от президента Владимир Путин, а от премиера Дмитрий Медведев, т.е. втория човек в държавата. Това подсказва, че
оттук насетне се навлиза в нов етап.
Ако Турция до този момент говореше и продължава да говори, че неин приоритет е пълноправното членство в ЕС, структурните белези показват нещо друго. Сегашните 25 министерства бяха намалени на 16, като Външно министерство се сля с това на европейските дела. Т.е. тази структура, която е предназначена за водене на преговори с Брюксел, вече я няма. Тя вече става част от МВнР, което идва да подскаже турската реална оценка за интереса към еврочленството.
Още един детайл е впечатляващ. Ердоган
свика първото заседание на новия кабинет, което ще бъде в петък, в най-старата джамия в Анкара. За първи път правителството ще заседава в мюсюлмански храм. Това е много ясно послание каква ще бъде ролята на религията и какъв ще бъде филтърът на външната политика на турската държава. По този повод може да се върнем назад в нашата история. За първи път през 2001 г. като премиер Симеон Сакскобургготски се опита да направи молебен в храма "Св. Александър Невски", извеждайки на преден план ролята на религията. Ердоган се опитва да приложи същия принцип, но с един много силен акцент, тъй като не става въпрос за участие само в петъчната молитва, а също и за протичане на част от заседанието на Министерски съвет в джамията. Нещо, което наистина е напоено с много силна символика за неговото бъдещо управление.
По време на предизборната си кампания Ердоган каза ясно по отношение на ЕС:

"Вие сте болните хора, а не ние"

Така той преобърна сентенцията от 19 век, когато наричаха Османската империя "болният човек на ЕВропа".
А това идва да подскаже много силните амбиции
на Турция на Ердоган за надрегионална роля.
Новият властелин от Босфора иска държавата му да бъде част от 10-те най-развити икономики в света. С други думи ЕС вече е много ниска топка за Анкара.
Друго е отношението към НАТО, където САЩ е безспорен лидер. А Турция е респектирана от военната мощ на Щатите. Това пролича при бомбардировките над Сирия от страна на САЩ и европейските му съюзници.
Ако до този момент в Турция се лееха антиамерикански материали, в деня, когато падаха бомбите, те секнаха.
България трябва да е много наясно, че властта в Турция се смени. Това вече не е парламентарна република, това не е държавата, която познавахме по време на светските правителства, по време на военните хунти.
Ердоган вече залага на външнополитическа доктрина, в която нито ще се покланя, нито ще отстъпи на някого.
С днешна дата ние трябва да си дадем сметката, че имаме за съсед една 80-милионна държава с авторитарна власт, която има амбиции да стане световен лидер. Всичко това трябва да промени нашия поглед спрямо Турция. Много е важно да запазим нашите добросъседски отношения, но в никакъв случай не бива да станем зависими от Анкара. Предстои да видим дали на следващите наши парламентарни избори ще се появят формации от типа на ДОСТ, директно финансирани и подпомагани от Анкара.
В тази ситуация на силна поляризация в ЕС и новите амбиции на Ердоган, България следва да се насочи ясно към създаването на своя собствена регионална група, аз лично я наричам Балкански Бенелюкс. В нея да участват Гърция и Румъния като членове на НАТО и Евросъюза. Ако някога, дай Боже, Сърбия или Македония също влязат в ЕС, те също биха могли да се присъединят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай