Парите в пенсионните фондове в пъти по-доходни от банките

При нас се осигуряват 4 млн. души, активите ни стигат 12 млрд. лева, казва Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/

Парите в пенсионните фондове в пъти по-доходни от банките | StandartNews.com

- Г-н Абаджиев, разкажете малко повече за събитието, което ще се проведе на 17 октомври - Юбилейната конференция по случай 20-ата годишнина на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Какви теми ще бъдат дискутирани, кои ще са официалните гости?

- Тази конференция се провежда в рамките на отбелязването на 20-ата годишнината от учредяването на БАДДПО. Ние решихме, заедно с приятното отбелязване на тази годишнина, да проведем и една сериозна международна конференция с участието на чуждестранни лектори. В рамките на тази конференция ние искаме да направим анализ как вървят промените и пенсионните реформи извън България, да получим информация от видни европейски специалисти. Така ще получим и един поглед към българската реформа, за да можем да сверим часовниците си, да видим как стои българският пенсионен модел на фона на пенсионните модели, използвани в други страни в Европа и извън Европа.

Ще направим равносметка до къде сме стигнали и най-важното - как да продължим. Чуждестранните лектори са видни специалисти - Мати Лепала, генерален секретар и главен изпълнителен директор на Международната федерация на пенсионните фондове - PensionsEurope; Валдис Загорскис, ръководител екип „Пенсии", Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване", Европейска комисия; Стефани Пайе - анализатор частни пенсии, дирекция „Финансови въпроси и предприятия", Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Техните презентации и доклади ще бъдат съсредоточени върху

възможностите и предизвикателствата за повишаване на пенсионните доходи

за развитието на пенсионните модели в посока на получаването и предоставянето на адекватни пенсии в Европа. Една от темите е "Ролята на допълнителното осигуряване за по-адекватни пенсии в ЕС". Ще имаме и презентация от България, която ще покаже нашите представи за нашия пенсионен модел и как виждаме неговото място в Европа и неговото развитие. Но акцентът е към международните участници, да получим външния поглед, а след това да анализираме всичко това, за да видим ние как стоим, до къде сме стигнали, как да се развиваме по-нататък.

- Какво научи и постигна БАДДПО за 20 години? Кои са положителните влияния от съществуването на тази организация?
- През 1997 г. асоциацията се създаде с целта да обедини целия бранш, цялата нова дейност в България - допълнителното пенсионно осигуряване, да обединим усилията на всички пенсионноосигурителни компании и да участваме активно със своите капацитет, възможности, експертиза в осъществяването на пенсионната реформа. Ние не искахме да създадем организация, която да има формални, представителни функции, а създадохме организация, която да е и работеща, с усилията на всички пенсионноосигурителни дружества от втория стълб. Асоциацията е участвала във всички етапи от развитието на пенсионната реформа, започнала от 1997 г., в създаването на всички нормативни документи в законодателството.

Не е имало документ, по който да не е взела отношение. И продължаваме по същия начин, не искаме да демострираме просто някаква обединеност, а да участваме активно в целия процес на осъществяването на дейността, във формирането на законодателството. Нещо повече - БАДДПО си е поставила и изпълнява задачата дейността й да бъде свързана с дейността на пенсионноосигурителните дружества. И когато има общи въпроси, те да бъдат разглеждани от Асоциацията, тя да бъде в помощ. Например, бързо

въведохме ежедневната оценка на активите на пенсионните фондове

създадохме център за ценова информация, който подпомага всички пенсионноосигурителни дружества. Има и много такива други общи действия, които помагат на дружествата и им икономисват усилия. За 20 години сме доволни, че сме изпълнявали тези функции и Асоциацията е била важен фактор в осъществяването на пенсионната реформа. Резултатът е налице. В пенсионните фондове се осигуряват повече от 4 млн. души. Имаме едно добро законодателство, което се развива. И активите на пенсионните фондове ще достигнат 12 млрд. лв. През 1999 г., когато функционираха само допълнителните доброволни пенсионни фондове, в тях са членували около 400 хиляди души и активите на пенсионните фондове са били 100 млн. лв.

- Какви цели си поставяте за следващите 20 г.?
- Основната ни цел е първо да продължим в същия дух нашата дейност. Разбира се, и да отговорим на новите предизвикателства, които има пред нас. Трябва да направим реалистична оценка на това, което сме постигнали в развитието на дейността по допълнителното пенсионно осигуряване. Трябва да усъвършенстваме законодателството, за да се създадат по-добри условия за развитието на тази дейност и да се повиши нейният обхват, да се повиши нейният принос за получаването на по-адекватни, по-високи доходи за хората, които излизат в пенсия. Допълнителното пенсионно осигуряване да се утвърди един път завинаги като неразделна част от българския пенсионен модел. Трябва заедно първият, вторият и третият стълб да дадат един процент на заместване в рамките на 70%-80% - такъв, какъвто е в развитите страни.

- Какво е състоянието на пенсионната система у нас?
- Ясно е, че системата не е розова. Има проблеми, но може да се направи оценка - достатъчно добра, стабилна система като цяло. За съжаление, трябва да посоча - без умисъл - че

по-големите проблеми са в първия стълб

Там има нестабилност, недостиг на осигурителни вноски и т.н. Трябва да се решават въпроси, свързани с актуализацията на пенсиите, с отпадането на тавана на пенсиите, което дълго време се обсъжда. Трябва да се намерят верните решения. Най-важното, ако говорим за оценка на пенсионната система, трябва да се утвърди разбирането, че постижения по осигуряването на адекватни пенсионни доходи на осигурените лица може да стане само ако се работи еднакво, успоредно, координирано в трите стълба на пенсионната система. А не да се дава оценка, да се говори постоянно само за първия стълб.

Често хората разбират под пенсионна система само държавното обществено осигуряване. Не трябва да се разчита само на него. Трите стълба не трябва да бъдат конкуренция, а да се допълват, такава е философията на тристълбовия пенсионен модел в една съвременна пенсионна система.

- По-голяма ли е доходността на пенсионните фондове от тази по депозитите в банките? На какво се дължи това?
- Който е видял цифрите, може да си направи извод. Средната годишна доходност в периода от 2002 г. до 2016 г. за УПФ /универсални пенсионни фондове/ е 5,33%. За ППФ /професионални пенсионни фондове/ е 4,95%, а 4,69% за доброволните пенсионни фондове.

Най-пресните данни от статистиката на Комисията за финансов надзор - средната доходност за периода 30.06.2015 г. - 30.06.2017 г. е 4,29% за УПФ. За ППФ е 4,65%, а за доброволните е 5,68%. Вижда се, че доходността е многократно по-висока в пенсионните фондове спрямо доходността по депозитите в банките. Доходността в пенсионните фондове е такава, каквато се получи от инвестицията на средствата на осигурените лица. От инвестицията на средствата, постъпили в пенсионните фондове. Каквато се получи, получават и лицата. Резултатът е повече от добър, цифрите говорят сами за себе си.

- Повлияха ли по някакъв начин на фондовете и пенсионната система стрес тестовете, които бяха проведени миналата година?
- Не. Резултатите ни дадоха още по-голяма увереност. Изводът е, че средствата на осигурените лица са налице и се управляват по добър начин. Има няколко препоръки, които ще се вземат предвид, но важното е, че парите са налице и се управляват добре. Работим правилно и трябва да продължим по същия начин.

- Парламентът одобри на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които предвиждат по-строги правила, по които да работят пенсионните фондове. Как оценявате тази мярка?
- Кодексът решава някои въпроси, свързани с инвестициите. Ние дадохме нашите бележки и за първо четене, и за второ имаме конкретни бележки. Повечето от тях бяха отчетени, разбира се, не на 100%. Работихме доста сериозно с Министерство на финансите, имахме работна група. Още тогава решихме някои въпроси, които бяха спорни. Дали сме си нашите бележки. Смятаме, че

законът ще помогне за по-нататъшната наша дейност

Както винаги, не можем да бъдем 100% доволни от някои решения, но се стремим и сега между първо и второ четене някои наши предложения ще бъдат отчетени. Една от основните принципни бележки беше това, че не успяха да се включат в тези промени на КСО фазата на изплащане на допълнителните пенсии от УПФ. Това е недоработена част на Кодекса. Но вече се работи по този въпрос, създадена е съвместна работна група от МТСП. Предполагам, че следващите промени ще бъдат внесени до края на годината и ще се запълни тази част от законодателството. И ние ще бъдем готови за изплащането на допълнителните пенсии от УПФ, като пикът на изплащане ще е около 2023 г., но наистина трябва да бъдем готови по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай