Новостите при WhatsApp

Новостите при WhatsApp | StandartNews.com

WhatsApp Messenger е сред най-популярните мобилни приложения за изпращане на съобщения. Но много потребители се оплакват, че все още то поддържа минимален брой функции, а появата на "дупки" в сигурността може да доведе до сериозни проблеми. Наскоро бяха обявени и някои нововъведения за приложението, които целят да го направят по-сигурно.

По-сигурно ли става приложението?

По това вече започна да се работи. С цел повишаване на безопасността на WhatsApp, в началото на април беше въведен механизъм за криптиране на кореспонденция и всяка друга информация, предавана между потребители - услугата "от край до край". Това означава, че единствено хората, които изпращат, и тези, които получават съобщенията, могат да видят или да чуят изпратеното съдържание. Криптирането засяга всичко - текстови съобщения, изображения, видео, аудио или гласови разговори. WhatsApp е забъркана в няколко конфликта с правителства в различни страни, които искат по-голям достъп до съобщенията на потребителите. Приложението беше блокирано временно в Бразилия по време на спор през декември, след като компанията отказа да разкрие комуникациите на предполагаем търговец на наркотици по наказателно дело.
Преди около седмица Джон Макафи, основател на известната компания за антивирусен софтуер McAfee, съобщи, че WhatsApp е хакнат поради "дупки" в системата за сигурност на операционната система Android. Той твърди, че пробивът е бил направен от екипа му за проверка на сигурността. По думите на Макафи, уязвимостта в операционна система е позволила на екипа да получи достъп до криптираните sms съобщения в WhatsApp. Като доказателство той е пратил на представителите на медиите смартфон с инсталиран на него месинджър и показал криптираната кореспонденция. Освен това е предал информацията на изследователите по въпросите на сигурността от Cybersecurity Ventures.

Вече и за компютри

От WhatsApp скоро обявиха, че пускат настолна версия на чат приложението си - за компютри. Тя ще е достъпна както за Windows, така и за Mac. Приложението ще поддържа известия на началния екран, както и клавишни комбинации за активиране на различните функции. Трябва обаче потребителят да използва Windows 8 или по-нов, или Mac OS X 10.9 и нагоре. Чат приложението се синхронизира с вече инсталиран на мобилен телефон WhatsApp.

Стикери

Някои потребители смятат, че WhatsApp не позволява да се провеждат по-забавни и непринудени разговори, особено сред тийнейджърите. А причината са стикерите. Трудно се намирали стикери етикети с готов отговор, както и по-забавни, оригинални и атрактивни картинки и емотикони, на които много други приложения залагат.

Заменят пароли със звуци от черепа

Измислянето на сложна парола, която включва не само малки и главни букви, но също цифри и други символи, е абсолютно задължително условие, когато си правим регистрация, особено в сайт, който използваме постоянно. Все пак и да направите една от най-сложните комбинации, която дори хора, които ви познават добре, трудно могат да разгадаят, не може да сте напълно сигурни, че това ще ви предпази от хакерите. Затова и смартфоните със сензори за пръстови отпечатъци стават все по-популярни. Екип от германски учени привлича вниманието с уникален проект, съобщава SlashGear. Tой представлява иновативна система, използваща уникални звуци, които създава човешкият череп, за да разпознава идентичността на самите потребители. На този етап тя е кръстена "SkullConduct" и използва микрофон, който е прикрепен към главата на даден човек, и специален високоговорител, който следи костната проводимост. Учените разработват интересно устройство, което представлява модифицирана версия на очилата Google Glass, за да превърнат този проект в реалност.

UC Browser набира скорост

UC Browser, който е продукт на китайската компания Alibaba Group, обяви, че месечната му аудитория от активни потребители вече превишава 400 милиона, съобщават от сайта economictimes.com. Така той става най-популярният мобилен браузър в Азия и втори най-популярен в света, сочат данните на StatCounter, платформа за анализ на уеб тарфик. С постигането на този успех, UC Browser се нарежда до едни от най-широко използваните платформи Twitter и Instagram, тъй като те също имат по около 400 млн. активни потребители месечно.
UC Browser излиза още през 2004 г. Той включва технологии за компресиране на данни и ускорено зареждане на страници. Това е особено полезно за потребителите в развиващи се държави като Индия, Индонезия и др., където връзката с интернет невинаги е перфектна. Разработчикът на браузъра Alibaba съобщава, че ще направи всичко възможно UC Browser да стане водещ и да увеличава все повече аудиторията си по света. Браузърът поддържа операционните системи Android, iOS и Windows Phone.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай