Глинен олтар доказа, че храмът на Дионис е бил на Перперикон

Глинен олтар доказа, че храмът на Дионис е бил на Перперикон | StandartNews.com

Кърджали. Глинен олтар с диаметър 2 метра, разкрит в последните дни на археологическите разкопки на Перперикон доказва, че на скалният хълм е бил храмът на Дионис.

Олтарът е използван за възлияния и огнено-винени ритуали повече на 3 века  като във времето е претърпял различни преустройства. Това обяви археологът проф. Николай Овчаров. Според него находката е липсващото звено между скалните олтари от 15-11 век пр. Хр. и големия каменен олтар от 5-3 век от същата епоха.

"Потвърди се хипотезата ни за непрекъсната култова дейност, извършвана в продължение на 2500 години на Перперикон", каза проф. Овчаров.Той  подчерта , че  връзката с думите на Херодот от 5 век, че храмът на Дионис е прочут колкото Храма на Аполон в Делфи става все по реална.

Екипът на  професора е попаднал на още една златна монета при проучването на средновековната помийна яма, където през юли това лято беше открито цяло съкровище. С последните находки златните монети стават 12, а сребърните 7. Според  проф. Овчаров вероятно става въпрос за част от съкровището на епископите на Ахридос, укрито при обсадата на Перперикон  през 1359-1361 г. Археологът се надява при следващи проучвания  да разкрие и  резиденцията на епископите  от този период. По време на тазгодишните разкопки на север от Базилика №1 археолозите са се натъкнали на голяма обществена сграда с дължина над 40 метра, проучени са и няколко десетки  гроба в некропола до базиликата


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай