08:15 ч.

22.12.16

2 мин.

0

0

0

Книга разкрива мъките на Темелко Нешков

от Стандарт |

Книга разкрива мъките на Темелко Нешков

Издателство "Свети Климент Охридски" пусна книгата "Темелко Нешков – Досие – Югославия срещу душата на Македония". Необикновеното издание ни връща към събитията от първите години след Втората световна война в Югославия и по-специално в Македония. Всъщност това е досието на Темелко Нешков, измъкнато от Архива на Държавна сигурност на бивша Югославия /УДБА/. Документите разкриват следенето и преследването на Темелко Нешков, един от най-изявените борци за правата и свободите на българите в Македония по време на режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито. Заради това той изтърпява 12 години мъки в различни лагери в бивша Югославия – в Босна и Херцеговина, Сърбия и Македония. Томчето представя личността на Нешков, прецедена през призмата на властниците в Македония, през техните методи и средства да превият волята на всички, които са против връщането на Македония в Югославия и срещу смяната на националния код на хората там. Събраните в книга доноси, разпореждания, донесения, клевети и оценки за затворника Темелко Нешков са предизвикателно и шокиращо четиво за днешния читател, инжектиран със серума на масово внушаваните хедонистични представи за живота. Но тези доноси са и отрезвяваща напитка за политиците и в София, и в Скопие. Защото те като вихрушка помитат смокиновия лист, прикриващ трагичната истина за широката, съзнателна и волева съпротива срещу могъщата Титова държавна машина, поставила си за цел да изтръгне душата на Македония и да я замени с измислен идеологически сурогат.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент