Спад в туризма с 10%

Спад в туризма с 10%  | StandartNews.com

Причините за тези резултати са известни - от дъждовното лято, до кризата между Украйна и Румъния

Близо 10% ще бъде спадът в приходите и броят на туристите през тази година. Това прогнозира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков. Причините за тези резултати са известни - от дъждовното лято, до кризата между Украйна и Русия. Въпреки прогнозите на хотелиери, туроператори и ресторантьори за слаб сезон, статистиката отчита ръст на приходите в бранша от 6,8% за първите 7 месеца спрямо предходната година и близо 4% ръст на туристите. Според туроператорите причината за тези разлики е в неточната статистика. Като приходи от туризма се отчита обменената валута, даде за пример Калин Драганов от АБТТА. В същото време все още се крият приходи и настанени туристи и трябва да се вземат мерки за борба със сивата икономика, заяви Байков. Той подчерта, че компаниите и да искат, трудно могат да са 100% изрядни, защото все още не са приети 14-те наредби към Закона за туризма, които регламентират най-важните правила в сектора.

Проблем през този сезон е и бумът на престъпността в летните ни курорти като Слънчев бряг. Заради честите случаи на ограбени и бити туристи холандски туроператори дори обмислят да спрат да предлагат ваканции у нас, каза Драганов.
Според бранша в следващия кабинет трябва да има министерство на туризма, което да гарантира устойчивост на политиките в сектора, както и адекватна национална реклама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай