Превозвачи се събират в София, заплашва ги безработица

Превозвачи се събират в София, заплашва ги безработица  | StandartNews.com

Нова евродиректива заплашва над 100 000 български шофьори с безработица. Превозвачи от цялата страна се събират днес в София, за да търсят съдействие от държавата. Обмислят и мащабни протести.

Инициативен комитет от превозвачи алармира, че директива на Европейската комисия, която предстои да бъде приета, над 100 000 български шофьори ще останат без работа. Те са уверени, че влезе ли в сила новата регулация, са обречени на фалит.

70 000 са българските камиони, които возят стоки в Европа, а 17% от брутния вътрешен продукт на страната се формира именно от транспортния бранш у нас. Според Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи в България, големите страни в Европа се страхуват, че българските, полските, унгарските и румънските камиони вземат дял от пазара им.

За приемане на новата регулация най-много настояват Германия и Франция. Промяната предвижда на всеки 3 седмици българските шофьори от Европа да се прибират у нас. Така, на практика, превозвачите не могат да изпълняват сключените договори за превоз на стоки. А това е ход, с който да ги натоварят с допълнителни разходи, за да не са конкурентоспособни.

Превозвачите настояват българското правителство да се възползва от европредседателството и да постави остро въпроса пред Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай