ОБЗОР: Работодателите продкрепиха инвеститорите срещу "зеления" рекет

ОБЗОР: Работодателите продкрепиха инвеститорите срещу "зеления" рекет | StandartNews.com

„АОБР ще подкрепя индустрията, всички инвеститори, независимо в коя сфера са, тъй като тук не става дума само за туризъм, а и за металургия, минно-геоложко дело, строителство, транспорт – секторите, които са засегнати, са много". Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Той коментира, че освен темите за втория лифт в Банско и развитието на ски туризма във Витоша, има много предприятия и инвестиционни намерения, които, независимо че са законни, страдат от интересите на „групички природозащитници". „Говоря за групички, не за сериозни организации", каза председателят на КРИБ. „При всички положения ще настояваме да продължи законодателната политика срещу "зеления рекет", която започна успешно с промените в Закона за опазването на околната среда, като едностранното обжалване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС)", заяви още Домусчиев. „В момента сульо и пульо може да ходи да обжалва и да спира проекти за стотици милиони и има много такива примери. Така че темата за "зеления рекет" ще продължи да ни вълнува и ще се борим срещу всякакви инициативи на група хора, които се опитват да спрат развитието на икономиката и на туризма на България", добави той.

Работодателите поискаха и да видят напредък по темата с присъединяването на България към Европейския валутен механизъм (ERM II), по-известен като чакалнята за Еврозоната. „Пред чакалнята сме доста време вече", каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Според организациите относно влизането ни в Шенген също сме свидетели на огромни затруднения при изпълнени условия. „България, дали заради валутния борд или друго, но тя изпълнява изискванията даже и за еврото. Непризнаването на това е лошо. Едно-единствено хубаво нещо има в цялата ситуация и то е, че дали ни признават или не за ERM ІІ или за Шенген, с тези усилия да отговорим на условията средата и макроикономическата и финансовата стабилност в крайна сметка допринасят за издигането ни в различни рейтингови класации по света", коментира Симеонов.

За работодателите е важно страната ни да се присъедини и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Те подчертаха, че Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) от 15 дни е със статут на външен наблюдател в организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай